Цвета Караянчева в Сливен: Длъжни сме да научим децата си да предпочитат книгата вместо компютъра

Книгата е необятен свят с много емоции и ние сме длъжни да научим децата си да предпочитат книгата вместо компютъра, таблета или телефона. В този забързан технологичен век сякаш оставихме книгата на заден план. Събития като Националния фестивал на детската книга в Сливен ни дават възможност и ни опресняват паметта за това колко е важно да държим книгата в ръце и да научим децата си да я четат, заяви в Сливен Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание е патрон на фестивала и пристигна в Сливен на 9 май вечерта за официалното връчване на наградите на форума. Тя подчерта, че той се провежда за 21-ви пореден път в Сливен, което показва, че организаторите са хора със сърца, които обичат децата и четенето на книги. Гост на празника бе и зам.министърът на културата Румен Димитров.

В категорията „Автор“ тази година отличието получава Елена Павлова за произведението й „Камен и пиратите от 5 г“. В същия раздел детското жури отличи Явор Цанев за книгата „Злостории“. Виктор Вертер Паунов е носител на наградата за илюстратор, за илюстрациите му към произведениета „Котаракът в чизми и загадъчният остров“ и „Приказка за Ежко Измишльоткин и къртицата Софица“. Ателие за българска детска литература „Горната земя“ получава наградата в категорията „издателство“ за издадените през 2018 г. книги за деца на съвременни автори.

Фестивалът в Сливен е единственият форум в страната, изцяло ориентиран към детската книга и книгоиздаване и определя тенденции в развитието на литературата за деца. Основен организатор е Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ с подкрепата на Министерството на културата, Агенцията за българите в чужбина, община Сливен.

На снимката: Цвета Караянчева и директорката на РБ "С.Доброплодни" Росица Петрова /вляво/ заедно с останалите гости на официалната церемония за наградите - зам.министърът Румен Димитров, областният управител Чавдар Божурски и кметът на Сливен Стефан Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България