Цвета Караянчева: Дебатите по вота на недоверие ще бъдат в петък, гласуването другата седмица

Снимка: Архив

Отразяването на убийството на Виктория Маринова в медиите беше атака срещу ГЕРБ и управлението, заяви председателят на НС

Мотивите за вота на недоверие са на тема, която в момента е подложена на дебат - реформата в два различни варианта, които предлага министърът на здравеопазването. Вотът е за намерението на министерството да се направи реформа, обясни председателят на парламента Цвета Караянчева пред БНТ.

Оптимистичното е, че опозицията ще влезе в зала. Дебатите ще са в петък сутринта, може би в средата на другата седмица ще бъде гласуването, допълни председателят на НС.

Относно изказването на президента Радев, че има нужда от дебати по обществено значими теми, Караянчева коментира, че е необходима точна дефиниция за това кои точно са тези общественозначими теми.

„В крайна сметка, това което казва президентът, е като оня анекдот нали - казваме А, но не казваме цялата азбука, за да стигнем до Я. Най-лесното в днешния век на комуникации е да се чуваме по телефона и аз го правя - нямам проблем, когато има нещо питам и премиера, и президента, нямам проблем. На телефона съм 24 часа, особено ако става въпрос за президента и премиера.“, заяви Караянчева.

Караянчева коментира и публикациите в наши и световни медии, свързани с мотивите за убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе.

„Това, което се случи в Русе е ужасно като престъпление, но имаше сили, които се опитаха да обяздят тази трагедия. След като се намери убиецът, продължиха внушенията и битката срещу институциите. Всичко това прави го опозицията, хора извън парламента, някой, на който му е изгодно да бие по институциите и да създава напрежение. Учудена съм как тези световни медии не провериха информацията през няколко места, но хубавото е, че всички се извиниха. Всеки може да се възползва от едно такова ужасно влияние и да направи хибридна война. Това беше атака срещу ГЕРБ и управлението.“, коментира председателят на парламента.

Караянчева обясни, че в дневния ред на парламента са социалните закони, като още в средата на следващата седмици ще бъдат подготвени за четене Законът за личната помощ и Закона за хората с увреждания.

Относно стабилността в управлението, Караянчева беше категорична, че между коалиционните партньори има диалог и се провеждат редовни разговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика