Цвета Караянчева - Желязното Цвете

Тя играе футбол, ходи на фитнес, слуша рок, обича да чете книги и прави дълги преходи сред природата. Цвета Караянчева още е влюбена в съпруга си Илия – ученическа любов. А двамата с радост отделят всяка свободна минута на внучката Теодора. Често казват, че Цвета е импулсивна. Но по-скоро следва интуицията си. И е непоправим работохолик.

Цвета Караянчева е известна от години в парламента с острия си език и още в началото на 44-ото народно събрание колегите й се питаха, кога ли ще изстреля канонада от реплики срещу социалистите в пленарна зала. Като зам.-председател на парламента обаче “желязното цвете на ГЕРБ” показа, че емоциите нямат място на председателската трибуна. “Тук е залата, в която трябва да се казват различни мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде на основа на базата на политики, а не на личностни нападки, защото сме политици. Когато тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция, а работата на председателя на НС е точно тази”, зарече се Караянчева след като положи клетва като шеф на парламента.

Започва да гради структурата на ГЕРБ в Кърджали след съдбовна среща с Цветан Цветанов в Хасково през 2007 година. И вече 10 години е на терен, при хората. Дипломирала се е като машинен инженер. Следва обучение по мениджмънт в Open University в Нов български университет. В професионалната си кариера започва като проектант, а после и става директор на “Формпласт-Кърджали”. Всеки ден се започва отначало, не може да лежиш на стари успехи”, казва кратката си формула за успех Цвета Караянчева. Тази година по време на предизборната кампания, точно Цветан Цветанов я нарече “капитанът на ГЕРБ в Кърджалийско”. Партийният комплимент с футболна риторика е съвсем на място, защото пак по време на изборите Цвета оглави футболния отбор на кандидатите за депутати от региона и с лекота успя да вкара два гола на противниковия тим, съставен от младежи на ГЕРБ.

Годините в парламента са я научили, че е е там заради хората. И продължава да е непрекъснато на линия за съгражданите си. Цвета не пропуска да припомня, че успехът й в политиката се дължи и на безкрайното разбиране от страна на съпругът й Илия и дъщеря й Калина.

Караянчева е родена в град Болярово, Ямболско. Но още когато била на 4 г., родителите й се преместили да работят в Кърджали. “Майка ми Златка е била продавачка в сладкарница “Арда”, а баща ми Вълчо - 46 години е бил багерист. И двамата са честни и трудолюбиви хора. Благодаря им, че са ме възпитали да съм толкова естествена, гордея се с тях”, казва Цвета. И продължава да следва краткия съвет на родителите си: “Слушай хората, но по-важно е да ги чуваш”. “От жълтите павета няма как да разбереш проблемите на съгражданите си, които имат проблем с разбит тротоар или неремонтирана улица”, категорична е Караянчева. Преди няколко месеца стартира и Фейсбук-приемна за хората от Кърджали. “Питай Цвета” се излъчва директно на страницата й в социалната мрежа и Караянчева събира старателно всеки въпрос, за да го отнесе за решение по предназначение.

“Вярвам, че всеки покорен връх е начало на ново изкачване! Тръгваме заедно!”, казва Караянчева в отговор на стотиците поздравления за новия й пост. Тя не скри несъгласието си с оставката на Димитър Главчев: “Той постъпи държавнически. Въпреки това не исках да го прави. Димитър Главчев е добър председател, има необходимите качества и можеше да продължи да работи. Ситуацията, в която се намирахме обаче, беше доста сложна”. А броени дни преди европредседателството ни и атаките от страна на опозицията Караянчева не влиза в спорове със социалистите. Но кратко отбелязва, че “в Брюксел се знае едно – гарант за стабилността на България е ГЕРБ. ГЕРБ е национално-отговорната партия, която излъчва сигурност. И затова сме свидетели на доверието на европейските ни партньори към правителствата на Бойко Борисов”.

 

Кърджали ликува

От петък Кърджали има повод за гордост. Основателката на ГЕРБ в региона - Цвета Караянчева, застана на най-високия пост в парламента – председател на Народното събрание. Наричат я мъжкото момиче на ГЕРБ, защото има решения и за най-тежките казуси. Цвета е желязна, признават съпартийци и опоненти. Цвета Караянчева пое парламетарния звънец от съпартиеца си Димитър Главчев, който подаде оставка заради скандалите с БСП. За втори път в най-новата ни история, жена застава начело на Народното събрание.

 

За нея

Стана капитан на шампиони

Председателят на парламента е пръв сред равни. С избора на Цвета Караянчева за председател на народното събрание смятам, че ще можем да нормализираме ситуацията в парламента. И ще можем да водим дебат с политическите ни опоненти от БСП и ДПС. ГЕРБ не се отказа от председателския пост в парламента, а просто смени капитана си. Ние сме в Шампионска лига и ГЕРБ е шампионът в тази шампионска лига.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ

Да се противопоставя на ксенофобията

Ще наблюдаваме новия председател на Народното събрание Цвета Караянчева дали отговаря на изискванията и критериите за институцията. Едно от задълженията на председателя на Народното събрание е да се противопоставя на всякакви форми на омраза, ксенофобия и разделение. Няма да позволим да има отстъпление от парламентаризма и демокрацията в нашата страна.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС

Борбен човек е

Впечатленията ми от Цвета Караянчева са, че е напорист, борбен човек с цветущ език, с енергия и емоция. Надявам се да сдържа емоциите и да не забравя за миг, че председателят на българския парламент е пръв сред равни. Да не забравя, че нейните действия и поведение се отразяват върху авторитета на институцията.

Жельо Бойчев зам.-председател на ПГ на БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети