Цвета Караянчева награди призьорите от конкурса "П. Владигеров"

Участничка от Сингапур с три награди

Вторият международен конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров" завърши с тържествен концерт на лауреатите и тяхното награждаване. На церемонията в концертната зала на читалище "Добри Войников" в Шумен присъства председателят на НС Цветя Карянчева, под чийто паронаж се провежда музикалният форум.

16 500 евро бе наградният фонд. Първо място при мъжете спечели Михаил Михайлов, а при дамите Петя Петрова. Техните премии са по 4 000 евро. „Този конкурс е стъпка към културата, към традициите и към отношението към музиката. Сигурна съм, че той ще залегне трайно в календара на културните събития на страната и ще продължи да се провежда, защото взискателната публика го заслужава“, каза преди тяхното награждаване Цвета Каранчева. Тя настоя талантите никога да не забравят шуменската сцена и България, където и да се изявяват по света.

Председателят на журито оперната прима Александрина Милчева връчи останалите призове - в категория мъже Боян Савов се класира на трето място, а журито не присъди втора награда.

В категория жени второто място след Петя Петрова е за Мария Ирел. Трета награда си поделят Светлана Иванова и Пейксин Лий от Сингапур, която си тръгна от конкурса с три отличия. Бе определена от журито и като най-добра изпълнителка на произведение от Панчо Владигеров. При мъжете призът получи Михаил Михайлов.

Журито присъди и награда за най-добро изпълнение на произведение от Клод Дебюси за Светлана Иванова.

За първи път в това издание на Международния конкурс за камерно пеене бе прието да има и отличие за камерно дуо – вокал и пиано. Спечелиха я талантливата Пейксин Лий и Петър Карагенов.

Както "Труд" писа, Международният конкурс за камерно пеене "Панчо Владигеров 2018" се осъществи с финансовата подкрепа на Министерството на културата, община Шумен и съдейстието на местни фирми.

По време на конкурса бе представен сборника „100 години от началото на българското оперетно изкуство“ и две изложби, които показват 25-годишната история на Фондация “Панчо Владигеров” и първото издание на конкурса за камерно пеене през 2014 г.

Основен организатор на конкурсите "П.Владигеров" от 1995 г. е едноименната Фондация, която е реализирала 17 форума, популяризиращи творчеството му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България