Цвета Караянчева на 106-атата годишнина от освобождението на Петрич: Връщаме се към паметта на героите с чувство на трепет и преклонение 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха в тържественото отбелязване на 106-ата годишнина от освобождението на Петрич. Те се включиха в празничното шествие от община Петрич до централния градски площад, съобщиха от пресслужбата на НС.

Цвета Караянчева прие рапорта на командващия тържествената проверка.

Тази вечер ни събира 106-та годишнина от Освобождението на Петрич – ден, в който скланяме глави пред подвига на героите, принесли в жертва пред олтара на Отечеството живота и въжделенията си за свобода, равенство и братство, заяви председателят на Народното събрание в словото си пред гражданите и гостите на Петрич.

Идеалът за обединение на българските земи ражда чудеса от героизъм и себеотрицание, отбеляза Цвета Караянчева. Тя допълни, че стотици хиляди мъже излизат да воюват за своите братя и да погинат под бойните знамена, падат край телените мрежи, щурмуват турските редути, катерят планинските урви и се борят със снежни виелици в името на Отечеството.

Тук, в сърцето на Пиринска Македония, можем да кажем, че свещената Балканска война е война за национално самоопределение, война за правото да сме свободни, със защитени граници и сигурно бъдеще, допълни още председателят на парламента.

Цвета Караянчева отбеляза, че на този ден се връщаме към паметта на героите с чувство на трепет и преклонение. Длъжни сме да почитаме и помним войниците и офицерите, опълченците от Македония и Одринско, които ни гледат от стари снимки и паметници, от имена на улици и фасади на сгради и будят съвестта ни, добави още председателят на Народното събрание.

Преди това Цвета Караянчева посети комплекс "Ванга", археологическите разкопки на "Хераклея Синтика" и къщата-музей "Ванга".

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България