Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Подкрепям инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов, който призова градът да бъде признат за историческа и духовна столица на България.Това заяви навръх празника на старопрестолнината-22 март председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Надявам се, че и много народни представители ще подкрепят призива на Даниел Панов, защото Търново е нашата старопрестолна столица. Градът е столицата на нашето просвещение и тук живеят много достойни хора. Пожелавам на всички търновци послучай празника да бъдат здрави, горди и непреклонни, така, както са минали през вековете И да пребъде!", каза още Караянчева.

Тя подчерта, че лично ще инициира такава законова инициатива.

"Поемам ангажимента пред Даноиел Панов аз да бъда инициатор на това негово предложение в парламента. Освен престижа който ще получи Велико Търново, ще помислим да включим и някои привилегии, които могат да имат тези градове, които са символ на нашата история. Така че предстои да дебатираме по тази тема, очакваме и предложение от кметовете", подчерта Караянчева.

Тя информира, че от срещата на върха ЕС- Турция, която ще се проведе на 26 март във Варна се очакват конкретни решения.

"Всяка една среща се прави за да има конкретика, да има добър изход. Сигурна съм, че България като медиатор ще се справи добре. Надявам се, че това, което ще излезе от тази среща, наистина ще бъде позитивно", каза още Цвета Караянчева.

Традиционният празник на Велико Търново в четвъртък рано сутринта започна с отслужване на света литургия и поднасяне на цветя. Тържествата стартираха в емблематичната за града църква “Св. 40 мъченици”. Службата бе водена от великотърновския митрополит Григорий. Освен това в нея се включиха и певците от хор “Ангелски гласове”. Още в ранните часове в старата столица пристигнаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В тържествената програма се включи и кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на ОбС Венцислав Спирднов, народни представители, общински съветници, общественици и десетки граждани.

Въпреки обилния снеговалеж по централната улица на болярския град премина шествие с ликовете на дарителите на града. След тържественото вдигане на знамената пред сградата на общината, бе проведена тържествена сесия на Общинския съвет. За жителите и гостите на града бе подготвена и богата музикална програма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика