Цвета Караянчева: Трябва ни по-силен, по-жизнен и по-единен ЕС

На нас ни трябва по-силен, по-жизнен и по-единен Европейски съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пред делегация на Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент, съобщиха от пресслужбата на НС.

Председателят на парламента посрещна гостите в пленарната зала и обясни, че в нея се водят като във всеки парламент много разгорещени дебати. Цвета Караянчева посочи, че живеем във време с тежки проблеми, които трябва да се решават сега и политиците са тези, които трябва да го направят. Нужно е смело политическо лидерство, подчерта тя.

Председателят на Народното събрание припомни и основния приоритет на нашето председателство на ЕС – Западните Балкани и колко важно е в дневния ред на Съюза да бъде свързаността и инфраструктурата, които ще доведат до спокойствие в региона и в цяла Европа.

Цвета Караянчева информира, че следващата година ще отбележим 140 години от първия български парламент, който е проправил пътя на страната ни към модерна европейска държавност и е образец как представители на българския народ, обединени заедно от общ идеал, могат да работят за постигане на общото благо в името на хората. И днес българският парламент е институция, призвана да взима важни решения за развитието на държавата, като в същото време гласува качествени закони, които да гарантират по-добър живот на гражданите, допълни председателят на Народното събрание.

Членът на Борда на Асоциацията Бригит Лангенхаген, посочи, че задача на страната ни като председател на ЕС е да търси отговор какво искаме на променим и какво да запазим в Съюза. Тя отбеляза, че догодина /2019/ ще се проведат избори за Европейския парламент и моментът е подходящ да започне дебатът по ключови за Европа въпроси.

В началото на срещата на гостите бе представен видеоклипът за българското председателство на Съвета на ЕС.

Асоциацията е създадена преди повече от 10 години, от 2014 г. е поставено началото на традиция представителите на организацията да посещават страните, председателстващи Съвета на ЕС.

Делегацията на Асоциацията на бившите членове на Европейския парламент проведе среща и с председателите на комисиите по външна политика и европейските въпроси Джема Грозданова и Кристиан Вигенин. По време на разговора бяха поставени и обсъдени въпроси, свързани с приемането на България в Шенген и с финансовата рамка на Европейския съюз след Brexit. Бяха засегнати и отношенията на България и на европейската общност с Русия и Турция.

Основният ни външнополитически приоритет в момента са възможностите за европейска перспектива на страните от Западните Балкани, подчерта председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова и допълни, че работата по тази тема ще продължи и по време на председателството на Съвета на ЕС от Австрия и Румъния. Ако Европейският съюз е наистина глобален политически фактор, няма как да изпусне от погледа си Западните Балкани, отбеляза тя.

Кристиан Вигенин запозна чуждестранните гости с дейността на оглавяваната от него Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, както и с работата на законодателната институция за въвеждането на европейско право. Той допълни, че парламентарната комисия следи за това дали новото законодателство, което се предлага, съобразява принципите на пропорционалност и субсидиарност. По отношение на приемането на България в Шенгенското пространство Кристиан Вигенин отчете, че страната ни отдавна е изпълнила всички изисквания и това е признато от Европейската комисия, Европейския парламент и от почти всички страни-членки в Европейския съюз. В същото време България доказа, че по един отличен начин контролира външната граница на ЕС и нашето участие и пълният достъп до механизмите на Шенген ще даде повече сигурност на пространството, добави той.

Народният представител и заместник-председател на Комисията по европейски въпроси и европейските фондове Петър Петров заяви, че няма българин, който да не оценява ролята на средствата от общия европейския бюджет и кохезионните фондове, които впоследствие чрез различни механизми идват в България. По думите му солидарността е изключително важна в ЕС и оставянето на страната ни извън Шенген води до сериозни загуби и вреди за българската икономика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България