Цветелин Кънчев - Тихият дон

Само преди няколко дни бялото момче на мургавите ни братя - Цветелин Кънчев - хвърли в ефир поредния си бисер. Къде с възмущение, къде със завист той възкликна в ефира на Нова телевизия: „Българските джебчии са на дъното. На най-добрата българска джебчийка албанци й откраднаха портмонето. Албанците и румънците имат джебчийска мафия, те са факири“. Дон Цеци, както е популярен в обществото, навърши 50 завчера. Добър повод да го представим.

Какво ще правят циганите в България, ако започне война? По такава тема спореха преди близо 7 години днешният министър на отбраната Красимир Каракачанов и Цветелин Кънчев в предаване на бившия вече депутат Росен Петров. Внушението на лидера на ВМРО почиваше върху исторически основи – Априлското въстание, Освободителната война, други войни. Кънчев като истински етнопатриот намери възхвала на ромския етнос дори и в този почти изгубен спор.

“Мястото на циганите по време на война е в тила на противника”, декларира Дон Цеци.

Вярвам му! Ще свършат опустошителна работа и ще допринесат за унищожаваща и в известен смисъл гладна смърт на врага.

Легендата сред ромските народи разказва за онова бяло момче, което ще се появи някъде в бъдещето, ще стане цар на всички цигани и ще ги освободи. Каквото и да означава това. Така те ще станат просперираща нация. Каквото и да означава това.

Бялото момче се появява в град Златица на 5 юли, 1967-а. След това прави детски бели, една от която го довежда до любов и брак (каквото и да означава това, без документ от Общинския съвет) с голямата му любов Таня, която е могъщ кардарашки род. Бялото момче се превръща в легенда, но най-вече в лидер на “Евророма”, една от първите цигански партии, а може би и най-успешната. Той става народен представител в 38-то събрание, кацнал върху ракетата-носител на друг герой на прехода – неповторимия Георги Ганчев Петрушев, известен на народа като Жорж Ганчев. След това плюе на ракетата носител и отива при друг одиозен герой на прехода – шефа на Евролевицата – Александър Томов.

Тихият дон бързо навлиза в политиката, а това не се прощава лесно. С типично цигански плам и жар той се заиграва с политическите партии - най-вече с БСП. На кандидат-президентските избори през 2001-а година, стъпва на криво. Малко преди това съдебният дамоклиев меч, контролиран от властта, надвисна над него – ей така, за да внимава. Обвинен е в рекет, принуда, побой, убийство... макар и на куче. Огромната грешка, която прави Кънчев е, че скача преди да каже “Хоп!”. Вътрешни хора в съдебната система го убеждават, че ще бъде оневинен по всички обвинения и с чувството на бог той отива на конгреса на “Евророма”... къде? Как къде, в новотел “Европа”. Там той обявява, че ще подкрепят кандидата на социалистите – Георги Първанов за президент. Откъде Тихият дон да знае, че бъдещият кандидат за вицепрезидент на Петър Стоянов – Нели Куцкова, ще му гледа делото. Нека хвърли камък, който е без грешка, но Кънчев става първият народен представител след 10 ноември 1989 година, който влиза ефективно в затвора. Така че ако ви попитат защо няма политици в затвора, можете да кажете – има. Той е първият. Истината е, че присъдата е за убийството на онова конкретно куче. Тихият дон често е разказвал историята. Циганска работа. Скарали се с комшии, комшията два пъти му краде кучето. Кънчев си го връща и накрая, за да се спре с всичко, взема че го утрепва. Ако сме честни, Куцкова вместо да го съди, трябваше да го даде на “Четири лапи” или още по-лошо – на Стела Райчева, дъщерята на Андрей Райчев – ревностна защитничка на животните. Тогава щяхме да говорим за дон Цеци в минало време.

Когато става ясно, че затворът не му мърда, депутатът Кънчев сдава имунитета си, отива в катедралата “Св. Александър Невски”, пали свещичка, преследван от тумба камери и репортерки, прекръства се и влиза в Централния софийски затвор. Той не лежи прекалено дълго там. Една хлебарка от зандана разказва как при бялото момче дошъл един добър чичко политик, негов приятел, който вече минал на хранилка при конкурентното дясно, и му обещал, че ако бутнат БСП от Видин, Монтана и Плевен, ще си ходи в домашен арест. Проверете какво се случва на изборите през 1999 година и кога излиза дон Цеци от затвора.

Георги Първанов става президент и не след дълго по предложение на министерство на правосъдието и затворническите власти, се получава указ за помилването на Тихия дон, за да може легендата за бялото момче да живее и празнува своя юбилей. Амин!

 

Прави дует със Софи Маринова

Покрай поредните избори през 2007-а Цветелин Кънчев записа песен с ромския славей Софи Маринова. Песента, която се казва “Студен вятър”, е вдъхновена, както той сам казва тогава, “от предстоящите общински избори и е едно послание към ромите”. Хубаво е, че местният вот ражда рими. Пред “Нова” той казва: “Нямам никакви по-сериозни музикални намерения”, а в самата песен пък се реди: “Елате ромски братя - ръка за ръка да гласуваме един за друг”.

 

За него

Помилва го съдът, не аз

Скандалът с помилванията е отмъщение на тази власт. Всички помилвания са по инициатива на министерството на правосъдието и затворът решава дали да се даде ход на молбата за помилване. Указът на вицето минава по обратния ред. Цветелин Кънчев излезе по решение на съда, като процедурата не минава през “Дондуков” 2.

Ангел Марин, бивш вицепрезидент, пред бТВ, 2012 г.

 

Да провери кой не си плаща тока

Да иде г-н Кънчев в циганския квартал на “Надежда” (в София, б.р.), където живеят над 30 хиляди души и не знам от колко години не е плащан тока. Тогава да говори кой носи отговорност в тази държава. Не може всеки, който се настани в парка, да му узаконяват имота.

Красимир Каракачанов, в спор с Дон Цеци пред бТВ, 2010 г.

 

Той е престъпник

Цветелин Кънчев е престъпник. Той е престъпил законите на страната. Нещо повече, сторил го е в качеството си на народен представител. Това, което направихте, е срамно. Вие подривате всеки опит за борба с престъпността. Защото в момента ние може да сме съперници и да се състезаваме за президентската институция, но аз вярвах, че сме на една и съща страна - на страната на държавата и на всички граждани, които страдат от престъпниците. Ако днес за няколко хиляди гласа сте готов да застанете до Цветелин Кънчев и да го превърнете в достоен човек, как да ви вярваме, че ще се борите с престъпността, ако бъдете избран?

Нели Куцкова, съдия, в отворено писмо до Георги Първанов, 2001 г.

 

В “Атака” са по-толерантни

Видях, че в "Атака" има по-голяма етническа толерантност към ромите, отколкото в БСП. Цветелин Кънчев почти никъде в никоя циганска махала не го приемат, защото знаят, че поддържайки приятелство си с президента Първанов, задоволява личните си интереси. В България има изключително много ромски фондации, в които не членуват роми. Затова, докато ние търпим да имаме такива ромски лидери и активисти, циганите ще бъдат в това положение.

Тома Николаев, директор на Ромска информационна агенция “Де факто”,

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети