Цветна кухня за естети

Шарената трапеза ще предизвика лятно настроение, дори навън да е мрачно и дъждовно. Да не говорим колко е полезно да наблегнем на плодовете и зеленчуците, особено на сезонните. Те могат да се комбинират в салати и предястия, което води до много интересн вкус. Когато искате да приготвите цветно ястие, изберете различни зеленчуци и не ги гответе прекалено дълго и на много силна температура, за да не изгубят окраската, а и витамините си. Особено ефектно за гости е ястието рататуй, което някои приготвят, като режат зеленчуците на шайби, а други – на кубчета.

 

Желирани парченца плодове и зеленчуци

Необходими продукти:

зеленчуци по избор: моркови, ряпа, пащърнак, аспержи, цветно зеле, грах, боб

плодове по избор: ябълки, круши, праскови, сливи, кайсии и други

желатин

Начин на приготвяне:

Измийте, обелете и почистете всички плодове и зеленчуци, които сте избрали. Определете ги според сезона и вкусовите си предпочитания, съобразете съчетанието на вкусове помежду им. Нарежете ги и сварете поотделно: зеленчуците в подсолена вода, а плодовете - в подсладена. Отцедете водата от зеленчуците и плодовете с помощта на гевгир, оставете да се охладят. Ако искате да имате предястие, от отварата на зеленчуцитенаправете желето, като добавите в нея желатин, който приготвите според указанията върху опаковката му. Ако искате десерт, направете същото с отварата от плодовете. В салатиера или друг съд смесете парченца от различните плодове и зеленчуци, залейте ги с охладения желатин и приберете в хладилника, докато последният стегне.

 

Желирани топки

Необходими продукти:

10 черупки от яйца

2 ч.ч. телешки бульон

20 г желатин

150-200 г варени зеленчуци – морков, грах, червена чушка

1 консерва царевица

250-300 г шунка

магданоз или копър

Начин на приготвяне:

Вземете сурови яйца и пробийте дупка откъм тъпата страна с диаметър 1-2 см. Излейте белтъка и жълтъка и ги запазете за друго ястие. Нужни са само черупките за оформяне на топките. Измийте ги добре и ги подсушете. Накиснете желатина и го подръжте, докато се надуе, загрейте, но не го варете. Когато се разтопи, го смесете с бульона и прецедете. Нарежете на кубчета сварените предварително зеленчуци (чушката може да е печена) и шунката. Отцедете царевицата. Във всяка черупка сложете първо магданоз или копър, а след това слоеве от другите съставки. Напълнете с бульон и оставете в хладилника, за да стегне желатинът. Когато топките се втвърдят напълно, счупете и махнете черупката. Можете да използвате и други продукти за пълнеж, както и плодове, но тогава сложете желатина във вода, вместо в бульон.

 

Пилешко със зеленчуци на тиган

Необходими продукти:

1 ч.л. зехтин

100 г пилешко

1 червена чушка

1 жълта/зелена чушка

1 скилидка чесън

1 малка глава червен лук

шепа зелен боб, предварително сварен или замразен

шепа зелени маслини

сол, пипер, магданоз

Начин на приготвяне:

В тиган с незалепващо покритие сложете зехтина и оставете наситнените лук и чесън да се

сотират в него около 2-3 минути. После добавете нарязаното пилешко и оставете около 5

минути, като разбърквате периодично. Добавете нарязаните на жулиени чушки, 2 с.л. вода,

сол, пипер и покрийте с капак за 5 минути, докато зеленчуците омекнат. После махнете капака,

прибавете зеления боб, маслините и магданоза, разбъркайте още веднъж и ястието е готово за

сервиране.

 

Пълнени патладжани с пилешко и зеленчуци

Необходими продукти:

1 по-голям патладжан

400 г пилешко филе

1 глава лук

1 морков

1 чушки (червена и зелена)

2 с.л. доматено пюре

черен пипер, сол

100 г кашкавал

2 домата

2 скилидки чесън

магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте и разрежете патладжана на две части. Поръсете със сол и оставете за 30 минути. Измийте, подсушете и издълбайте. Сложете двете половини в тавичка. В малко олио запържете лука и моркова, нарязани на ситно. След това добавете нарязаните чушки, издълбаното от патладжана и след няколко минути - пилешкото филе, нарязано на малки кубчета. След като месото смени цвета си, добавете доматеното пюре, малко вода и подправките. След 5 минути свалете от котлона. С получената смес напълнете патладжаните. Сипете малко вода в тавичка, покрийте с фолио и запечете на 200 градуса около 20 минути. Нарежете доматите на ситно и ги смесете с нарязания на колелца чесън и щипка сол. Изсипете сместа в тавичката и върнете обратно за още 10-15 минути. Накрая поръсете с настърган кашкавал. Върнете обратно във фурната за няколко минути, колкото той да се разтопи.

 

Рататуй

Необходими продукти:

2 тиквички

2 патладжана

2 чушки (червена и жълта)

2 глави лук

100 мл зехтин

4 скилидки чесън

черен пипер, сол

400 г домати от консерва

1 печена червена чушка

1 щипка захар

мащерка

босилек

2 дафинови листа

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно едната глава лук и двете скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (първите 50 мл) и добавете печената чушка, нарязана на ситно, доматите от консерва също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и лука на еднакви по дебелина шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на тънки ивици (почти прозиращи). Подгответе тава с диаметър около 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, добавете резенчетата чесън като ги напъхате между шайбите. Посолете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин отгоре. Отрежете парче хартия за печене, колкото до покрие тавата, и го навлажнете с ръце. Печете на 180 градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180 градуса. Не е нужно фурната да е предварително загрята.

 

Печено пълнено авокадо

Необходими продукти:

1 авокадо

5-6 кафяви печурки

1 печена червена чушка

2 яйца от пъдпъдък

зехтин

Начин на приготвяне:

Авокадото се разполовява по дължина и се изважда костилката. Гъбите се нарязват на ситно и се задушават в малко зехтин, а червената чушка се обелва и също се нарязва на дребно. Половинките от авокадото се пълнят със зеленчуците и се запичат във фурната за 20 мин., като накрая се чуква по едно яйчице и се запича още 5 мин. Изчаква се леко да изстине и може да се консумира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме