ЦГМ издава винетки за новите участъци на „зелена“ зона в „Средец“ и „Лозенец“

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) вече приема документи за издаването на винетни стикери за гражданите, които искат да ползват услугата локално паркиране в новите участъци на „зелена“ зона в районите „Средец“ и „Лозенец“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на ЦГМ. От днес в пунктовете за издаване на билети на метростанциите НДК и Европейски съюз всеки гражданин може да получи информация или да подаде документи за издаване на винетен стикер за паркиране.

Целта на изнесените гишета е да облекчи максимално цялата процедура преди новите участъци от зоната да заработят от 1 октомври тази година. Гражданите могат да подават своите документи и в офисите на пл. „Възраждане“№1 или на ул. „Будапеща“№17. Заявления се приемат и онлайн на страницата на ЦГМ www.sofiatraffic.bg.

Право на стикери за платено локално паркиране имат всички физически лица, които управляват ППС и живеят в собствено или наето жилище по постоянен адрес в съответната зона. При подаването на заявлението се изисква документ за собственост или договор за наем на имот, който се използва само и единствено за жилищни цели. Ако автомобилът не е собствен, а се управлява по друго право, то се предоставя документ, удостоверяващ това право.

Цената на винетния стикер за зелената зона е 100 лева на година или 10 лева на месец за един автомобил. За втори автомобил за домакинство сумата е в двоен размер, а за всеки следващ в троен.

Повече информация на www.sofiatraffic.bg. ЦГМ ще разпространи и специални флаери в двата района, на които са описани условията за издаване на винетни стикери за паркиране в платените зони, както и кои са новите улици и места в нея.

Разширяването на „зелена“ зона в районите „Средец“ и „Лозенец“ е по решение на Столичния общински съвет след предложение на районните кметове. Причината за увеличение на места е натрупването на паркирали коли, което прави невъзможно хората от тези райони да ползват места пред и около домовете си. Новите места за паркиране в двата района са 4 500. Екипите на ЦГМ вече маркират местата за паркиране, поставят антипаркинг колчета и знаци.

От 1 октомври по решение на СОС се променя и работното време на зоните – 8.30 до 19.30 ч в делничните дни. Сега зоните започваха от 8.00 чи приключваха в 19.00 ч. В събота зоните ще работят до 18 часа. Няма промяна в цената на паркиране в „синя зона“, където винетния стикер за живущите в района й е 150 лева, а на час е 2 лева. За „зелена“ зона почасовото паркиране е 1 лев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони