Цената на бензина се повишава преди Великден

Цените на бензина тръгват нагоре дни преди голямото пътуване за Великден. Търговци очакват още едно поскъпване до края на седмицата, съобщи БТВ.

За седмица бензин А-95 поскъпва с 3 стотинки, а за месец с 8. За последните три месеца за литър от най-масовото гориво обаче, плащаме средно с 26 стотинки повече.

По данни на "Фуело" днес средната цена на бензин А-95 е 2,20 лева. Най-ниската цена днес е 1,99 лв. на единични бензиностанции в Поморие и Ботевград например, а най-високата 2,41 лв. в района на Калотина.

При дизела цените се държат по-стабилно. Там за изминалата седмица литърът дори поевтинява, макар и само с 1 стотинка.

От началото на годината обаче цената е с 16 стотинки нагоре.

Според търговците на горива доставните цени, особено за бензина, налагат поне още едно поскъпване до края на седмицата с 3 - 4 стотинки.

Последните 2 месеца цената на дизела, на която пазаруваме всички ние, на тон се е увеличила със 60 долара, а на бензина - много повече 180 долара на ток, което в стотинково изражение на колонките е 10-12 стотинки на дизела и 20 -24 на бензина. Предполагам до края на седмицата трябва да се компенсират тези 4 стотинки", каза Димитър Хаджидимитров, собственик на бензиностанция.

Дали са възможни ценовите рекорди от есента на 2018 г. все още не е ясно. Тогава литър А-95 струваше почти 2,40 лв. След това цените тръгнаха надолу, като най-ниски бяха в края на януари тази година.

От газовата и петролната асоциация са категорични, че поскъпването у нас е заради цените на международните пазари. Отбелязват и поевтиняването на дизела.

"През последния месец готовия бензин поскъпна на международните борси "Ротердам" и "Средиземноморска" с около 7 евроцента. Оттук нататък е напълно нормално и на нашите колонки да има леко увеличение. Ние сме един пазар, който не може да бъде отрязан от световните тенденции и това е напълно нормално. Навсякъде в Европа е така", заяви Светослав Бенчев от "Българска петролна и газова асоциация".

Той беше категоричен, че поскъпването не е свързано с предстоящите празници и, че летни поскъпвания не съществуват в последните две години. През последните седмици на международните пазари се забелязва затягане най-вече заради намека от страна на американската администрация, че ще налага санкции на компании, които оперират в Иран, а и заради свиване на шистовия добив зад океана. Световните тенденции са за поскъпване на световния петрол. Потребителите се надяват засилката, която е направил бензинът, да не стигне пика от 2,40 лв., както беше миналата есен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес