Цената на газовия хъб "Балкан" ще е ясна до края на годината

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов обяви, че до края на годината трябва да е ясно колко ще струва изграждането на газоразпределителния център "Балкан".

Тогава окончателно трябва да разберем и какви количества синьо гориво биха минавали през него, както и колко би печелила страната ни от транзитни такси, предаде БНР.

"Подготвяме заданието, за да пуснем предпроектното проучване. Предполагам, че до две седмици ще сме готови и на мен ми се иска до края на годината да имаме ясни анализи, много ясни анализи от гледна точка на икономически и политически нюанси, които биха се появили при изграждането на концепцията за газов хъб "Балкан", каза шефът на газовото дружество.

Той информира, че "Булгартрансгаз“ преговаря със "Сърбия газ“ за изграждането на газопровод с капацитет от около 12 милиарда кубически метра годишно.

"Ние подписахме със сръбските колеги меморандум, с който те се съгласяват, в случай че ние успеем да реализираме нашата идея за газов хъб и транспортираме по посока Сърбия 10, 12, 13 милиарда петролен газ, те също да направят необходимите действия, така че да разширят мрежата си и този петролен газ да стига до Унгария, съответно от там и до Австрия", каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика