Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира.

По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Глоба, ако дадем колата на приятел

Цената на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще нараства с до 400% за неизрядните шофьори, които правят нарушения на пътя. Това гласи проектът за системата “бонус-малус”, който е подготвен от КФН. За хората без нарушения има два варианта - максималният размер на бонуса да бъде до 25% от цената на полицата, или до 23%.

За всеки автомобил собственикът ще посочва кой има право да го шофира, предвижда новата система за определяне на цената на полицата. “Бонус” и “малус” ще се определят както за самия собственик, така и за всеки, който има право да шофира колата. А цената на полицата ще се определя според нарушенията на този от шофьорите, който има най-много и най-тежки провинения на пътя. Важно е да се подчертае, че ако собственикът на колата я даде на някой, който не е записан, че има право да я кара, полицата “Гражданска отговорност” ще важи. Но на собственика и на самия шофьор ще може да бъде наложена глоба. Освен това застрахователят ще може да поиска допълнителна премия за полицата, ако невписания шофьор е по-рисков от собственика.

Наказателни точки и съответно по-висок “малус” клас ще се дават за наложени санкции на шофьорите, както и ако са осъдени за нарушение на пътя. Ако шофьор е сниман с превишение на скоростта от 21 до 30 км/ч извън населено място, ще получава една наказателна точка и цената на “Гражданска” ще нараства с 10% или с 25%, предвиждат предложените два варианта на “бонус-малус”. Ако обаче превишението на скоростта е с 21 до 30 км/ч в населено място, застраховката ще поскъпва с 30% или със 75%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право