Цената на петрола се покачи до 23,19 долара след договорка за сътрудничество между Тръмп и Путин

Цените на петрола тръгнаха нагоре, след като президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин се договориха сътрудничество за стабилизиране на петролния пазар, информира "Ройтерс". Котировките преди това удариха 18-годишно дъно на фона на срива в световното търсене, причинено от пандемията.

Американският лек суров петрол поскъпна с 1,16 долара или 5,8 на сто до 21,26 долара за барел. В ранната търговия котировките се понижиха до 20,09 долара за барел, което бе най-ниското ценово равнище от февруари 2002 година.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, прибави 43 цента или 1,9 на сто до 23,19 долара за барел, след като във вчерашната търговия отстъпи до 22,76 долара - най-ниската цена от ноември 2002 година.

Петролният пазар страда от двойния удар на пандемията и ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. В телефонен разговор вчера обаче Тръмп и Путин се договориха енергийните министерства на САЩ и Русия да обсъдят стабилизирането на пазара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят