Цените на имотите в Гърция нараснаха със 7,7% за година

Прогнозите са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи.

В Атина търсенето е най-голямо

Цените на имотите в Гърция уверено се възстановяват след кризата, показват данни на гръцката централна банка. Жилищата в южната ни съседка изгубиха над 42% от стойността си от третото тримесечие на 2008 г. до третото тримесечие на 2017 г. Но от началото на 2018 г. цените вървят нагоре. Темпът на растеж се увеличава, като започва от 0,5% в началото на 2018 г. и се ускорява до 7,7% на годишна база за периода април-юни 2019 г., показват данни на централната банка на Гърция.

В Атина, където търсенето е по-голямо, цените са нараснали с 11,1% през второто тримесечие на тази година. Темпът на ръст е по-бърз дори в сравнение с бума от 2002-2007 г. В Солун за периода се отчита увеличение на цените на имотите от 7%, а в другите водещи градове достига 4,1%.

Въпреки това Гърция изостава значително в сравнение с други държави в Европейския съюз (ЕС). В Испания, например, продажните цени на жилищата намаляха с 35,3% по време на икономическата криза, но оттогава са се възстановили с 15%. В Ирландия спадът надхвърли 53%, а до момента цените са се възстановили с 34%. В Португалия спадът беше значително по-малък - само 13,3%, и сега цените са дори по-високи в сравнение с бума преди кризата, като отчитат ръст от 33,5%.

Сделките в Гърция също се увеличават, сочат данни на Независимия орган за публични приходи. През декември 2018 г. ръстът достига 65% спрямо декември 2017 г.

Очакванията са ръстът на цените на жилищата в Гърция да продължи, тъй като Брутният вътрешен продукт, заетостта и частното потребление също се покачват. Икономиката расте за девет поредни тримесечия, частното потребление нараства силно, а равнището на безработица е в постоянен спад от 2013 г. насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа