Цените на имотите растат

В центъра на София сделки се сключват при 1382 евро за кв.м.

В Дружба апартаментите поскъпнаха с 12,5% само за година

Съчетават ипотечен и потребителски кредит

Все по-често при покупка на имот 100% от цената се финансира с кредити

0203_1_274350Жилищата в София продължават да поскъпват, сочат данни на компанията за недвижими имоти Адрес. В по-крайните кварталите, където цените по принцип са по-ниски и има експанзия на новото строителство, ръстът е по-голям. Купувачите все повече се насочват към столичния квартал Дружба, заради транспортната му свързаност с ключови локации, каза изпълнителният директор на компанията Георги Павлов. Жилищата там са поскъпнали най-много през 2018 г. в сравнение с 2017 г. - до 805 евро за квадратен метър. Това е увеличение на цените с 12,59% само в рамките на година. В класацията на второ място по ръст на цените се нарежда Овча купел с 842 евро за кв./м (+11,52%). Това е все по-предпочитан квартал, заради бъдещета метростанция и възможност за покупка на имот, който да се отдаде под наем на студенти. Жилищата в Люлин също поскъпват с цели 11,31% до 679 евро за кв. метър. Апартаментите в Лозенец и Центъра очаквано не спират да увеличават стойността си, като това се дължи на по-ограниченото предлагане. Квадратен метър в тези локации струва съответно 1356 евро и 1382 евро, като поскъпването както в Лозенец, така и в район Център е с над 10% за година.

Купувачите на имоти стават все по-уверени при взимането на кредит. “Ако през 2017 г. клиентите разчитаха предимно на банково участие между 50% и 80%, то през тази година зачестява търсенето на 100% финансиране на сделката”, посочи оперативният директор на Адрес Гергана Тенекеджиева, но допълни, че делът на покупките със собствени средства се запазва много голям - 46%.

Запазва се тенденцията по-младите клиенти и семейства, които не разполагат със спестени средства, да търсят възможности за пълно финансиране на покупката. Те често съчетават жилищен с потребителки кредит вместо самоучастие с лични средства в сделката.

Според данни на компанията в момента активността на купувачите се задържа висока. Но въпреки значителният брой огледи и запитвания, не всички клиенти имат реална готовност за покупка, а по-скоро оглеждат предлагането на пазара. В последно време се наблюдава промяна в поведението на купувачите, които използват максимален брой комуникационни канали, за да се ориентират на пазара и да са убедени, че са избрали най-правилния имот, коментира Гергана Тенекеджиева. 85% от купувачите успяват да сключат сделка в рамките на три месеца. Тенекеджиева отбеляза, че много често предлаганите имоти не са в добър търговски вид и това плаши купувачите, които не са готови да правят компромиси с времето за ремонт на жилището. Поради това сега продавачите, които имат имоти в добър вид, сключват сделка по-бързо и на по-добра цена.

Много хора купуват имоти с цел инвестиция. Доходността от инвестициите в имоти в големите градове е около 5% при лихви по депозитите доста под 0,5% и годишна инфлация от около 3,5%, сочат данните на Адрес.

 

Падат лихвите по ипотеките

Търсят домове за над 70 хил. евро

02_01Лихвите по ипотечните кредити паднаха от началото на годината досега, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на Кредит Център Тихомир Тошев. Повишение на лихвите има само при потребителските кредити, допълни той.

Близо половината от продавачите на имоти свалят първоначално обявената цена при покупко-продажба, отчитат от компанията Адрес. Често самите продавачи първоначално обявяват по-висока цена за да може при преговорите да направят отстъпка и така да привлекат интереса на купувача. Най-голям е делът на отстъпките в рамките от 5 хил. до 10 хил. евро – 27%.

По данни на компанията най-голям е делът на покупките на жилища в София с цена над 70 хил. евро – 62%, както броят на тези сделки нараства най-много – с 12% спрямо същия период на 2017 г. Продадените жилища на стойност между 30 хил. и 50 хил. евро и от 50 хил. до 70 хил. евро представляват съответно 10% и 24% от общия обем на сключените сделки. Без промяна остават сделките до 30 хил. евро – едва 5%.

 

Експерт: Наемите се вдигат заради доходите

02-10Наемите растат, защото отразяват текущите доходи на хората. Те не изпреварват ръста на средната работна заплата, но следват тренда є, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес.

По думите му има три различни фактора – състоянието на жилището, на сградата и на околната среда наоколо. Те много често не отговарят на потребностите на съвременния млад, модерен наемател. Невидимата ръка на пазара отсява тези решения. Към момента предлагането е много разнообразно, но наемодателите бързо разбират кое жилище отговарят на състоянието на пазара, тъй като ако то остане няколко месеца неотдадено под наем, те губят пари и или коригират наема, или влагат пари да го ремонтират, поясни Павлов.

 

Изтича животът на 20 000 панелки

Част от тях нямат технически паспорти

Една трета от жилищата у нас са необитаеми

Една трета от общо 4 милиона жилища в България са необитаеми. Над 20 хиляди панелки в България са пред края на експлоатационния им срок. Данните изнесоха от новоучредената Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост. В нея пет от водещите фирми, управляващи входове в страната, се обединяват, за да инициират законови промени за управлението на сградния фонд в страната.

Според Ламбро Попов, юрисконсултът на асоциацията, за около 5000 сгради от тях ще бъде осигурена енергийна ефективност или по програми или чрез частни инициативи на собствениците.

“Голяма част от панелките нямат технически паспорти, изгубени са. А заради това те не могат да подобрят жизнения си цикъл”, коментира той на въпрос на “Труд”.

Сградите в режим на етажна собственост са 47% от всички жилища в България или 1,8 милиона. Компаниите в бранша оперират в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, като те обслужват около 15% от общия брой на многофамилните жилищни сгради в градовете.

Според асоциацията е нужно всички фирми в сектора да се въведат в регистър, за да се избегнат нелоялните практики, както и да има лицензионен или регистрационен режим за компаниите от сектора. Те предупредиха, че един от най-големите проблеми за пазара на имоти у нас е лошата поддръжка на сградния фонд и липсата на ангажираност от страна на собствениците и институциите.

Други, изисквани от асоциацията промени, са установяването на траен и необратим процес към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдруженията върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения. Важно е и въвеждането на задължителна паспортизация за всяка сграда (за старите жилищни сгради).

 

Студентите повишиха търсенето на квартири в София

1200 лв. искат за двустаен в центъра

Засилено търсене на квартири в София заради началото на учебната година в университетите повишиха наемите в столицата. Според брокери най-търсени са жилищата в Студентски град, Младост, “Овча купел” и Центъра. Двустаен в Студентски град се дава срещу 800 лева на месец. В Младост цената варира от 600 до 900 лева, в зависимост колко близо е жилището до спирка на метрото, дали е обзаведено и ако е в затворен комплекс, обясниха брокери пред “Труд”.

Собствениците на апартамент в центъра на София искат от 1000 до 1200 лева. Малко по-ниски са цените в Лозенец – около 850 лева на месец за двустаен. По-изгодно излиза да си вземете жилище в квартал “Класно село”. Там апартамент от 70 квадрата се отдава под наем за 600 лева на месец. В “Света Троица” цената пада дори до 450 лева.

Според експерти в някои райони на София предлаганите жилища са с над 20% по-висок наем спрямо предходната година. Това ги прави все по-труднодостъпни, тъй като месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата.

Предлаганите месечни наеми често надвишават и вноските по жилищните кредити, което пък кара много от клиентите на наемния пазар да се обръщат към покупка на имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти