Цените на хляба и месото нараснаха със 7 на сто

Заради намаленията на обувки, мебели и почивки инфлацията през септември е отрицателна

Цената на хляба нарасна със 7,3%, а на месото и месните продукти със 7,8% за година, сочат данните на Националния статистически институт. През септември рибата е била с 3% по-скъпа от същия месец на миналата година, цените на зеленчуците са нараснали с 2,5%, а на захарта, сладката и шоколадовите изделия - с 3,4%. Виното е с 3,8% по-скъпо от септември миналата година, а бирата - с 2,4%. Но най-много в рамките на година е поскъпнало парното. Отоплителният сезон ще започне с 13% по-високи цени на парното спрямо тарифите в началото на миналата зима. Съответно и сметките за парно ще са с около 13% по-високи.

Годишната инфлация към края на септември е 2,3%, обявиха от НСИ. Това е значително повече от лихвите по банковите депозити. Затова реално спестяванията на хората и фирмите в банките се топят.

Само за месец септември инфлацията е отрицателна - минус 0,3%, сочат данните на НСИ. Това се дължи на традиционните за есента намаления на дрехи, обувки и почивки, но през септември е имало и отстъпки в цените на мебелите. През септември е регистрирано намаление на цените на дрехи - с 0,2%, обувки - с 2,4%, мебели - с 2%, както и на нощувки в хотели - с 20,5%, полети - с 16,3%, и пакетни услуги за почивки и екскурзии - с 15,9%. Въпреки есенните намаления обаче хотелите и туристическите пътувания остават по-скъпи от септември миналата година.

При храните през септември са се понижили цените на гроздето - с 14,3%, чушките - с 12,6%, зрелия лук - с 8,2%, краставиците - с 5,4%, и доматите - с 3,4%. В същото време са поскъпнали свинското месо - с 3%, малотрайните и трайни колбаси - съответно с 0,3% и 0,9%, каймата - с 0,4%, сиренето - с 0,6%, кашкавала - с 1%, изварата - с 0,9%, яйцата - с 2,1%, маргарина - с 2,2%, и зелето - с 4,8%. В резултат през септември храните като цяло са поскъпнали с 0,6%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари