Цено Ценов: На световното съдиите в борбата вече ще са с каски

В навечерието на турнира „Дан Колов - Никола Петров“ рекорден брой състезатели заявиха участие. До момента те са близо 450 от 40 страни, като броят им може да нарасне до старта на надпреварата на 8 април в „Булстрад Арена“ в Русе. Преди дни София бе домакин на съдийски семинар, който събра близо 100 рефери от цял свят. Арбитрите дискутираха новите правила, а някои от тях ще бъдат тествани на форума в Русе. Съдийската среща бе открита от шеф на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович, който обаче се въздържа от изявления. Но Цено Ценов, вицепрезидент на UWW и президент на Европейската централа, коментира пред „Труд“ промените, заложени от UWW.

- Борците в класическия стил започваха сезона без задължителен партер и обявиха, че се чувстват доста по-добре. Сега на съдийския семинар в София бе решено временно да го върнете за „Никола Петров“. Това няма ли да обърка състезателите?

- Решението е на техническата комисия на UWW, а реферите само изпълняват. По-скоро искат да потвърдят правотата, да съберат съответните данни и факти, че не трябва да има задължителен партер. И както казва г-н Ненад Лалович: „Кой е този спорт, който да започва от земята?“ Няма такъв. Затова, когато се състезават здрави и прави хора те трябва да тръгват от стойка.

- След олимпиадата имаше доста критики към отсъжданията на арбитрите, включително и за нагласени съдийски бригади. Взеха ли се мерки?

- Всички тези хора са отстранени. Но по решение на UWW не се даде гласност. Заинтересованите обаче знаят за наказанията. Всъщност UWW тръгна на кардинални промени, за да има максимална прозрачност. Оттук нататък никой от арбитрите няма запазено място до края на олимпийския цикъл или за цял живот, както бе досега. Всяка година те ще държат изпити не само за отлично владеене на чужд език, но и за познаване в детайли на правилата. На нас не ни трябват арбитри, които да определят победителя, а точно да оценяват това, което състезателите правят на тепиха. Сега на семинара с изненада установих, че много от реферите откриха своите незнания. И смятам, че голяма част от тях няма да успеят да издържат следващия изпит. Но това е правилният път на подбор. Освен това нормално е като всяка международна федерация да искаме да си подновим кадрите. Надяваме се да привлечем по-млади хора, но знаещи и можещи. Макар, че възрастта не е определяща.

  • В бокса също доста бяха критикувани за съдийството след Рио 2016. И въведоха арбитрите да бъдат определяни непосредствено преди всеки мач чрез електронна система.

  • Направихме същото и в борбата. Компютър избира тримата рефери измежду петима кандидати. Освен това тази съдийска тройка непосредствено преди среща разбира кой от тях ще е страничен арбитър, кой на тепих или председател. А на световното в Париж през август за първи път ще въведем и каски - за съдиите на тепиха. Там ще са монтирани и камери от ново поколение с опция да заснемат срещата от всеки ъгъл.

    - Често се налага съдиите да се хвърлят на тепиха при отсъждания на критични моменти. Няма ли каската да им пречи? И ще се справят ли по-възрастните арбитри?

    - Това е в отговор на предишния ви въпрос. Когато си по-млад, залягането по тепиха няма да ти пречи. Иначе самите каски са направени отлично, изпробвахме ги дори в София и г-н Лалович остана впечатлен от видяното.

    - За първи път световното ще бъде през август - какво наложи да не е през есента?

    - Имахме стар ангажимент когато Франция поиска първенството. Но това е инцидентно. Оттук нататък шампионатът ще е през октомври, дори ноември. Имаме твърде натоварен календар, целта е да разделим първенствата на свободна и класическа борба. Уважаваме олимпийския принцип всички спортове да са на едно място, но за борбата това не е най-подходящия вариант. Става тягостно дори за зрителите. Затова от 2018 г. схватките в една категория ще продължават в два дни. Ще има промени и в ранглистата, според която ще бъдат поставени състезателите в схемите. Искаме да се приближим до тези в тениса, в бокса. Още прецизираме от кои турнири и как да се формират точките. Ще има ясни показатели. Не може всички резултати да имат една и съща стойност. Мога да кажа, че нашата страна също има сериозна роля във формирането на тази ранглиста.

    - След олимпиадата се изказахте доста критично за резултатите на българските борци. От новия сезон федерацията започна да прави отборна лига за младите състезатели. Това ли е пътят?

  • Представянето ни в Рио не отговаряше нито на амбициите, нито на класата, нито на позициите ни. Похвално е, че борбата е първият спорт, който тръгна на промени. Но те не трябва да са резки, защото няма да доведат до нищо добро. Трябва да са плавни. Детско-юношеският спорт е само едно от нещата, върху които следва да се обърне внимание. Там имаме доста резерви. Идеята е да се направят отборни състезания, които сега са модерни, дори на регионален принцип. А защо не и открит шампионат на България с участието на борци от съседните държави. Друг вариант е Балканската лига.

    - За състезание на Балканите отдавна се говори, но нищо не се прави.

    - Не беше узрял моментът. Едва сега започна да се налага този отборен принцип. Хората вече се убеждават, че подобен формат на състезанията е доста по-интересен за зрителите. Оттам нататък те трябва така да се направят, че да не пречат на подбора на борците, на треньорите. И ако някой мисли, че това може да стане светкавично, се лъже.

    - От новия сезон имаме египетски борец в класическия стил. Как гледате на тази промяна?

    - Не виждам нищо странно, макар че не съм привърженик да натурализираме състезатели. Но за конкретния случай мога да кажа, че момчето има качества. Не е имал своя шанс да се развива в страната си и е дошъл в България. Това обаче трябва да е изключение, а не правило. Защото колкото плюсове може да има подобно действие, два пъти повече минуси ще доведе след себе си - може да не свикне с нашите условия, да не се адаптира... Повечето, които взеха български паспорти, не останаха тук.

    - Участвате в експертния съвет, сформиран от министър Даниела Дашева, който се занимава с проблемите на спорта. Колко тежко е положението?

    - Не обичам да давам квалификации, но положението не е добро. И най-лошото е, че спортът започна да излиза от интересите на обществото. Все по-малко деца искат да спортуват. А причините са много. Нуждаем се от нова организация, а не да се успокояваме че имаме традиции. Да видим какво да надградим и от какво да се откажем. Да намерим най-добрия модел на управление на спорта. Но без силно участие на държавата това няма как да стане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт