Централна роля в света иска Китай

Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Пекин е против господството на определени държави над други

Китай възнамерява да заема все по-централно място на международната сцена и да съдейства за премахване на проявите на хегемонизъм по света, на опитите за господство на определени държави над други чрез сила и принуда. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин в реч по повод 40 години от началото на политиката на реформи и отваряне на страната.

В резултат на започнатата от Дън Сяопин трансформация, в основата на която са селскостопанска реформа, либерализация на частния сектор, модернизация на индустрията и отваряне към международната търговия, стотици милиони китайци излязоха от бедността, а страната днес е втората най-голяма икономика в света.

Си подчерта, че въпреки икономическите си постижения Китай никога няма да се стреми към “глобална хегемония”, но същевременно “никой не може да диктува на китайския народ какво да прави или какво да не прави”. Думите му бяха разтълкувани като намек към започнатата от Вашингтон търговска война с Пекин, макар че в дългата си реч Си не спомена за нея.

Президентът изтъкна ролята на страната си като “защитник на световния мир”, “застъпник на международния ред” и страна с “водеща роля в мерките срещу климатичните промени”. “Китай никога няма да жертва интересите на други държави заради собственото си развитие, едновременно с това в никакъв случай няма да се отказваме от законните си права”, посочи Си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия