Център за анализи и маркетинг: 5 формации влизат в следващото НС

Пет формации имат шанс да влязат в следващото Народно събрание. Това сочат данни от ново представително социологическо проучване, финансирано и изпълнено от Центъра за анализи и маркетинг, проведено между 3 и 7 февруари сред 1012 пълнолетни граждани.

В парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти и „Воля” на Веселин Марешки. Реформаторският блок е на кантар, според преучването.

Най-висок процент получава ГЕРБ – 29,2%, но с малка разлика ги следва БСП с 28,1%. ДПС взима 9,6% от вота на гласувалите, а Обединените патриоти (ВМРО, Патриотичен фронт и „Атака”) – 7,5%. Новата партия на Марешки „Воля” влиза в Народното събрание с 5,2%, а Реформаторския блок е на ръба на 4-процентната бариера – 3,7%.

АБВ и „Движение 21” са разделени в проучването, защото то е проведено преди двете партии да направят коалиция.

ДОСТ на Лютви Местан получава под 1%. Според социолога Юлий Павлов формацията не успява да привлече гласове от България, а основно разчита на българите в Турция.

В проучването има и въпрос кои партии трябва да управляват следващия мандат. Най-много са посочили управление на ГЕРБ заедно с други десни партии – 23,5%, а едва 3% смятат за удачна коалиция между двете първи партии – ГЕРБ и БСП.

tablica46% от анкетираните казват, че биха гласували на предсрочните парламентарни избори на 26 март и знаят за кого. 25% ще отидат до урните, но още се колебаят кого да подкрепят. 10% са решили, че няма да упражнят правото си на глас.

Сред политиците с най-висок рейтинг е новият президент Румен Радев, който получава подкрепата на 64,9% от запитаните. След него е служебният премиер Огнян Герджиков – с 49,5%.

В топ 5 са още вицепрезидентът Илияна Йотова (40,7%), столичният кмет Йорданка Фандъкова (39,8%) и на пета позиция е бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов (35,4%).

tablica1

Служебното правителство, начело с Огнян Герджиков, се радва на категоричната подкрепа на близо 20% от пълнолетните граждани, а отговора ”по-скоро одобрявам” са посочили 38,9%.

На въпроса кои са основните проблеми в страната най-много са посочили ниските доходи – 66%. Следват безработицата – 44,4%, лошото здравеопазване – 41,3% и корупцията по високите етажи на властта – 34,2%.

Повечето българи смятат, че страната ни по-скоро не трябва да продължи да подкрепя санкциите срещу Русия. Това са посочили близо 70% от анкетираните. За санкциите са се обявили едва 16,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика