Център за превенция и спорт за деца създават шест институции в Павликени

Шест институции обединиха сили и създават Център за превенция и спорт за децата в Павликени. Патрньори в инициативата са Община Павликени, ОД на МВР-Велико Търново, РДПБЗН - Велико Търново, Българско училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ - село Върбовка, Дарителско дружество „Св. Иван Рилски“ - село Балван и Сдружение на кметовете и кметските наместници в община Павликени.

Техни представители подписаха споразумение за създаването на Центъра за превенция и спорт на официално събитие в град Павликени. Той ще се помещава в сградата на Центъра за подкрепа на личностното развитие (бивше основно училище), на ул. „Раковски“ 4, като Община Павликени ще предостави безвъзмездно две класни стаи, административна стая и сервизно помещение. Учениците ще имат достъп и до фитнес залата в сградата.

Целта на създаване на Център за превенции и спорт е да се формират, развиват и възпитават положителни, обществено приети нагласи и начини на поведение и действие, чрез провеждане на теоретическа и практическа подготовка на деца и младежи на възраст от 8 до 29 години.

Центърът се създава по модела на съществуващия подобен комплекс във великотърновското село Балван.

„Предвижда се да бъдат обхванати всички младежи, да им бъде уплътнено сободното време като се използват различни мерки. Сред тях са обучения как се действа при бедствия и аварии, как да се предпазят от трафик на хора, беседи срещу вредните пороци - алкохол, цигари, наркотици и създаване у младите хора на добри навици“, каза кметът на павликенското село Върбовка и председател на Сдружението на кметовете в Павликени Антон Антонов.

ОД на МВР-Велико Търново ще оказва необходимата методическа помощ за правилното и пълноценно провеждане на заниманията с младежите. Те ще координират и следят за спазването на графиците за провеждане на теоретически и практически занимания.

Двете класни стаи ще бъдат ремонтирани и оборудвани с финансиране от БУН при ОУ „Филип Тотю“ във Върбовка. Едната ще бъде оборудвана с табла за безопасност на движението, както и с типичните предмети от работата на полицията - униформа, щит, палка и др. Втората стая ще бъде посветена на дейността на пожарната .

Центърът за превенция и спорт ще бъде открит официално в началото на септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България