Център за спогодби и медиация отвори съда в Шумен

Център за спогодби и медиция, където ще могат извънсъдебно да се решават всякакви спорове, отвори врати в Съдебната палата на Шумен в петък. Той е едва петият в страната /след София, Варна, Бургас и Перник б.а./, въпреки че Законът, който урежда решаване на казуси по алтернативен начин, е от 2004 г. Изграден е със средства от ВСС. Маса с нарочно заоблени краища, на която всички страни ще бъдат равнопоставени в решаване на споровете, е най-голямата мебел в Центъра. Шумен има вече 19 обучени медиатори, които ще дежурят и ще очакват към тях да бъдат отнесени казуси от гражданско, търговско, административно, семейно естество. След постигане на споразумение с посредничество на медиатор то пак ще се одобрява от съда, каза председателят на Окръжен съд-Шумен София Радославова.

 

До момента опитът в страната е показал, че в Центровете влизат най-много семейни спорове и то за упражняване на родителски права, облигационни дела, както и наказателни от частен характер.

Способът все повече навлиза и от началото на годината варненският Център за медиация е работил по 92 случая, каза председателят на тамошния Окръжен съд Марин Маринов. На откриването гостува и г-жа Ванухи Арекелян, председател на Апелативен съд-Варна, според която медиацията е бъдещето и "най-лошата спогодба е по-добра от най-доброто съдебно решение".

За да прозре и обществото обаче тази максима е нужно да се върне културата на общуване и да се възстанови търпимостта, отчетоха магистрати.

В момента у нас действат 37 обучителни организации, има хиляди медиатори, някои за жалост без нито една медиация.

Портокалова притча в медиацията

Всеки курс по медиация в началото започва с притчата за един неразделен портокал между две сестри, каза съдия Маринов. Майка им се чудела как да разреши спора и предложила да го разреже с нож на две равни половини. Те не се съгласили. Тогава решила да попита на коя за какво точно й е нужен портокалът. Така станало ясно, че на едната е нужна вътрешността на плода, за да си направи сок. Другата искала кората, за да я настърже в сладкиш. Така стигнали до решение, удовлетворително за всяка от страните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право