Център за трансфер на технологии откриха в Пловдив

Градът под тепетата - пионер при внедряване на облачните технологии в училищата

Център за трансфер на технологии бе официално открит във вторник в Пловдив Градския дом на културата „Борис Христов”. Той е замислен в подкрепа за смисленото внедряване на технологии в родното образование и като място за учене, преподаване, разработка и адаптация на педагогически иновации, най-вече в сектора на средното образование. Дизайнът на средата е подчинен на запазената марка на Центъра за творческо обучение - „Креативна класна стая“.

Тя предполага удобства за екипна работа, подходящи устройства за създаване и визуализация на съдържание, преносими компютри, таблети и смартфони, зарядни станции, безжична мрежа и свързаност. В работния график на Центъра за трансфер на технологии вече са планирани дейности като изработване на програми и занятия по компютърно моделиране, обучения на директори на училища  за “Дизайн и внедряване на ИКТ”, студенти, учители и специалисти по информационни технологии.

„Пловдивските преподаватели ще бъдат обучавани за работа във виртуална реалност, облачни технологии, в социалните мрежи и с някои от най-новите български технологични приложения, разкри управителят на центъра Александър Ангелов. „Работим и върху въвеждането на асистенти с изкуствен интелект и други интерактивни елементи”, съобщи Надя Юрукова от Центъра за творческо обучение. „Пловдив е пионер при внедряване на облачните технологии в училищата. През миналата година започнахме пилотно с 8 училища, а през тази – в още 15. Част от стратегията ни е до края на 2019 г. всички общински училища да бъдат обхванати да имат достъп до облачните системи. У насима още няколко училища, които работят по този начин, но ние сме първата община, която въвежда облачните технологии с ясна стратегия и цели", коментира зам.-кметът на Пловдив по образованието Стефан Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии