Цецка Цачева: Анонимните сигнали няма да са част от новия антикорупционен закон

Възможността за анонимни сигнали няма да залегне в подготвяния нов антикорупционен закон. Това заяви в Брюксел министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде БНР. Тя обсъди въпроса с еврокомисаря по правосъдието Вера Йоурова и със зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс, който пряко отговаря за докладите, отчитащи резултата в борбата с корупцията.

Представителите на Комисията са изразили интерес към работата по новото антикорупционно звено, което е част от 17-те препоръки в доклада за България, поставени като условие за отпадането на мониторинга.

Според правосъдния министър няма намеса от Брюксел при написването на закона. "Аз съм информирала членове на ЕК за това, че анонимните сигнали и другата тема за т.нар. "обратно доказване" няма да бъдат предложени като част от новия законопроект, тъй като по отношение на тях два пъти катастрофирахме при предходно внасяне на аналогични законопроекти", каза Цачева.

По думите й,  през 2018 г. антикорупционният закон ще може да да се прилага ефективно, а срокът за приемането му е до края на 2017 година.

Министър Цачева е обсъдила с еврокомисарите и европейските законопроекти, които ще се гледат по време на българското ротационно председателство на Съвета догодина.

По време на разговорите между българския правосъден министър и комисарите Франс Тимерманс и Вера Йоурова са били обсъдени и приетите поправки в Закона за съдебната власт, съобщиха за БНР източници от ЕК.

„И двете страни са подчертали необходимостта професионалните сдружения на съдиите да могат да продължат да кандидатстват за финансиране от ЕС, по-конкретно за подпомагане професионалното обучение“, допълниха от институцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България