Цецка Цачева: В България няма ВИП арестанти, всички се третират еднакво

Правосъдният министър Цецка Цачева

Всички задържани лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти. Това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева.

„Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица. Те са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност прямо останалите лица, които са там“, заяви Цачева.

Във връзка с появилите се снимки на килията на Иванчева, министърът посочи, че петното на тавана, което се вижда на една от тях, е от теч. „Защото над това помещение е затворът. И за да се извърши основен ремонт, трябва да има възможност да бъде освободена съответната килия, за да се ремонтира, но всичко е пренаселено – до това опират нещата. Средства имаме, но сградата е пренаселена“, заяви Цачева.

„След промените в законодателството формалните критерии – течаща вода, санитарен възел, отопление, пряка светлина, наличието на 4 кв. м. и т.н., са изпълнени. Друг е въпросът, че всички знаем сградата на Софийския затвор кога е строена и какви са възможностите за ефективен ремонт. И през лятото на тази година в конкретното помещение бяха извършени ремонтни дейности, но в момента арестът е изключително натоварен. И за да се съобразим с тези 4 кв. м. площ за всяко лице, от 400 лица, които до 2015 г. са били настанени там, сега са около 240.“

По отношение на препоръката, която имам от омбудсмана Мая Манолова, съм свикала заседание във вторник. Там се съдържа препоръка да преместя Софийския затвор – отворена съм, ако ми се подскаже къде би могъл да бъде преместен той заедно с ареста, който е при него, да се обсъди предложението, каза правосъдният министър.

Цачева припомни, че по линия на Норвежкия финансов механизъм се изготвя изграждането на нов затвор, но призна, че той едва ли ще реши всички проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика