Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, Конституцията не го позволява. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по БТВ в коментар за Истанбулската конвенция.

„Апелът ми е нека, първо да прочетем, след което да коментираме. Това е най-всеобхватният документ, който за пръв път поставя в толкова сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените, каза тя и уточни, че във вторник в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се състои широко публично обсъждане по темата.

Според министър Цачева тогава може да се разсеят всички съмнения около конвенцията. „Няма да се променя Конституцията, няма да се въвежда трети пол, няма да се въвеждат в учебните програми уроци извън жена и мъж, няма да се признават еднополови бракове. Българската Конституция не позволява. По Конституция бракът е между мъж и жена“, подчерта Цачева.

Тя коментира и вчерашното посещение у нас на Ангелка Меркел, като изтъкна, че германският канцлер е препотвърдила отново позицията за газовия хъб във Варна и е дала висока оценка за приоритетите на българското председателство.

„Получихме висока оценка за темите на българското председателство. Все още има какво да направим по отношение на съдебната система и върховенството на правото. Такива двустранни срещи има и в момента. През декември месец видни експерти от германското правосъдие бяха в София. Онова, от което ме боли като българка, е тогава когато сами си го направим. Трябва да имаме постигнато съгласие тук у нас“, подчерта Цачева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика