Увеличават щата за надзиратели и съдебна охрана

Цецка Цачева обяви, че най-много македонци са получили българско гражданство.

ВСС иска още близо 40 млн. лв. в бюджета на съдебната власт

През 2019 г. година щатът на главните дирекции "Охрана" и "Изтърпяване на наказанията" ще бъде увеличен, заяви във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Бройките ще са по-малко от исканите от синдикатите, но има реална възможност до 3 г. проблемът с дефицита на кадри да бъде разрешен, коментира тя. През следващата година двете дирекции ще разполагат с над 17,3 млн. лв. повече, като са предвидени и средства за увеличение на заплатите, добави Цачева.

Проектобюджетът на съдебната власт ще бъде обсъден на извънредно заседание на ВСС в понеделник. Въпреки общото увеличение от 86 млн. лв. спрямо тазгодишната рамка, са нужни още 39,8 млн. лв., съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

"Заложеният ръст е свързан с държавната политика за увеличение на доходите на всички бюджетни служители. Но има проблеми, които не очаквахме. Те касаят предложение за законодателни промени за намаляване на някои разходи. Орязват се придобивки, които ги има от 15 г., като средствата за работно облекло. Надявам се в диалог да решим проблемите, както е ставало досега", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България