Цецка Цачева: 51 затворници са избягали за последните 3 години, само трима не са установени

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

51 затворници са избягали за последните три години – от 2014 до 2017 г., и само трима от тях до момента не са установени. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева след свиканото от нея днес национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на ГД „Изпълнение на наказанията“.

„Всички тези затворници са избягали от места от открит тип, докато са полагали работни дейности. Трима от тях до момента не са установени, а останалите 48 са върнати и изпълняват наказанието, което са били получили“, уточни министър Цачева и обясни, че в момента няма друга законова възможност лишените от свобода да бъдат охранявани по друг начин освен при строг режим.

„По отношение на издръжката на едно лице, лишено от свобода – тя надвишава 1000 лв., като в нея се включват пари за храна, дрехи, лекарства, за осветление, отопление, вода и разходите, които се правят от държавата, за охрана на тези лица“, обясни още Цачева и уточни, че продължава работата по разпределението на онези 15 млн. лв., които бяха отпуснати от премиера Бойко Борисов, и предстои уточняване с колко точно могат да бъдат увеличени заплатите на служителите.

Повече от три часа продължи обсъждането на спешните мерки, които трябва да бъдат предприети след дръзкото бягство на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев.

До края на април работна група трябва да оптимизира щатните бройки в затворите. Там където има най-голяма нужда ще се подсили охраната, заяви министър Цачева.

"Говорихме за необходимите краткосрочни мерки, които са необходими в спешен порядък да се предприемат за преодоляване на напрежение, което е факт в системата. Уточнихме се за следното - работна група под ръководството на проф.Проданов, зам.-мин. на Министерството на правосъдието. До края на месец април с участие на служители на министерството, Главна агенция "Изпълнение на наказанието" и представители на някои от затворите в страната, да преразгледат съществуващото щатно разписание като се търси вариант за оптимизиране на щатовете в числеността към този момент, т.е такава, каквато тя е предвидена по Закона за държавния бюджет.", посочи още министърът на правосъдието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България