Цецо Елвиса: Само Емил Димитров се равнява с Краля

Има неофициален план за опростачване на населението

Чалгаджиите бяха като пионерчета

Преди никой не пееше за дрога, сега е нонстоп

- Цветелине, как беше лятото?

- Лятото наистина е най-натоварената част от годината за музикантите. Хубавото е, че смесваме полезното с приятното - почивка през деня, а вечер участия и срещи с хора от цял свят. Имам верни фенове, които знаят шоуто ми в Слънчев бряг от години и идват да го гледат от Ирландия, Щатите, Англия, Уелс и Шотландия. Те наистина се кефят на това, което правя и ме оценяват. Напоследък започнаха да идват и много немци, след като миналата година ме поканиха за ролята на гид в един документален филм за курорта по най-известната тяхна телевизия за култура - “Арте”.

 - В последно време сякаш страниш от медиите?

- Просто си гледам детето, правя си моите неща и вече ходя само там, където хората ме оценяват, защото напоследък простотията е повсеместна. Днес се налагат разни ар енд би песни с гадни текстове, или чалги - все неща, които се правят с цел опростачване на населението и аз няма как да се включа в това. Всички хора, които правят нещо качествено сме отстранени от играта. Ние правим нови неща, но те не достигат до публика и това е умишлено. Не се оплаквам, не съм зле - развиват ми се нещата, но вече акцентирам повече към чужбина. Сега имам възможност да работя в Германия, както и в различни чужди курорти. На мен винаги ми се е искало да правя собствено творчество, но само едно или две парчета от албума ми станаха по-популярни, а другите не видяха бял свят, а не искам да се занимавам с глупости. В началото, когато се прибрах от Америка и имаше подем на българската музика. Тогава се появиха “БГ радио” и телевизия “ММ”, но после всичко беше опропастено и сега се правят само тъпи риалитита.

- Имаш ли вдъхновение за нови песни?

- Преди години имах огромен стимул, докато сега нямам никакъв. Наистина усещам, че тенденциозно се правят песни с тъпи текстове за промиването на мозъците на младите, като са намерили подходящите хора за това и се налива в тях. Всичко това, съчетано с новите технологии, които карат младежите да не си вдигат главата от телефоните и така целият план върви по график. Вече започвам да мисля, че може и дрога дилъри да са спонсори на тези звезди, защото те приканват в песните си: “Хайде да запалим тук, да свием там и т.н.” Едно врече чалгаджиите бяха като пионерчета спрямо новите изпълнители и тогава никой не си е позволил да пее за дрога, така че нещата се развиват...Дори и да искам това да се промени, то е все едно да се удряш с рога срещу стени, но ако нещата у нас не се променят - свят голям и спасение дебне отвсякъде...

- На 16-ти август се навършиха 42 години, откакто Кралят на рока вече не е сред нас. Около името на Елвис винаги има някакви легенди и мистерии, според теб коя страна от живота му е най-малко известна?

- В последните години аз самият бях изненадан да разбера за страхотната му благотворителност. Оказа се, че той постоянно е правил всевъзможни благотворителни кампании, като дори приходите от най-известния му концерт в Хавай са отишли във Фонд за набиране на средства за борба срещу рака. Също така, всеки ден пред дома му са стояли по 100, 200 човека и са му искали заеми и какво ли не и той много е помагал. Правил е и огромни подаръци не само на гаджетата си, но и на случайни хора - над 100 коли на година, къщи, украшения... Например, като излизал от някакъв магазин и без да иска е бутнал леко една жена, а после є подарил кола за извинение. Изключителен, няма друг такъв изпълнител и човек! Едва ли много хора знаят за Елвис и това, че е бил рус, но цял живот се е боядисвал, както и фактът, че е имал брат близнак, който обаче е починал още при раждането. Не е широко известно също, че той е бил почти като федерален агент и дори има значка за борба с наркотиците от президента Никсън.

- Случвало ли се е да станеш обект на атаки от някоя луда фенка на Елвис, или да те преследват напористи почитателки?

- Да, в самото начало съм имал такива атаки - какъв е тоя, дори бяха ходили по вестниците да ме оплюват - този за какъв се мисли?! Едно от тези момичета впоследствие ми стана най-голямата приятелка и дори участва в първия ми клип “Лунна магия”. Имал съм и атаки от почитателки, особено след като Иво Танев, супер мой приятел ме въведе в шоуто “Вариант 2” и сред това там спечелих може би първото музикално риалити у нас. Това беше през януари 91-ва, четири дни преди рождения ден на Елвис и от телевизията ми дадоха две огромни торби с писма на почитателки - главно с любовни обяснения, последваха много кореспонденции и това беше най-сериозния миг на слава и почит. Също така фенки са идвали пред входа на блока ми и са ме причаквали, а един ден се прибирам вкъщи и гледам майка ми и някаква мацка си пият кафе и тя ми вика: “Знаеш ли от кога те чака това момиче?” Оказа се, че е от Варна и дори с нея бяхме пред гаджосване.

- Майка ти сигурно ти липсва много...

- Да, тази година, точно на рождения ми ден силата на духа ми беше изпитана сериозно, защото тогава си отиде майка ми. С божията помощ успях да продължа напред и още същия ден да пея. Сигурен съм, че не е било грях, защото тя много обичаше да пея, макар че никога през живота си родителите ми не са били на мое участие, но сега всяко го посвещавам на милата ми майка и давам най-доброто от себе си - дано да ме чува отнякъде. Погребах я точно на рождения ми ден, но човек трябва да бъде силен, въпреки всички трудности, да има сила на духа и аз съм уверен, че има някой, който ме пази.

- Коя песен на Елвис ти е повлияла най-много?

- По принцип има една, която сега много ме кефи, а като по-малък не ме кефеше толкова - “Suspicious Minds”. В нея се пее: “Нашата любов не може да продължи, ако се съмняваме един в друг...” Харесвам и много други негови песни, като например “The Wonder of You”. За Елвис се говори главно, че е Крал на рока, а той е имал три награди “Грами” само за госпъл албумите си и е изпълнил невероятни госпъл парчета.

- Успяват ли някои от новите изпълнители да те развълнуват по същия начин, като Елвис и има ли криза в световната музика?

- Буквално казвам, че има тотална криза в съвременната музика - и като музика, като харизма и като личности - никой не може да стъпи даже на нокътя на Елвис и да ме развълнува. Единствено Бруно Марс и Джъстин Тимбърлейк от по-новите изпълнители са хора, които си заслужават. От родните певци мога да кажа, че страхотно харесвам и се възхищавам от характера и личността на Емил Димитров. Ако има българска версия на Елвис - това е Емил Димитров!

- Кой е най-хубавият комплимент, който си получавал?

- Това лято получих много приятна оценка от английски туристи. Те ми казаха: “Ходили сме на много конкурси, вкл. и в Мемфис, но не сме чували по-добър от теб - ти си уникален!” Даже ме поканиха в Англия и Уелс на годишните конкурси за Елвис, защото според тях задължително ще го спечеля. Сред най-ценните ми признания е и това, че имам благодарствено писмо от Бил Клинтън.

- Срещал си лично бившата г-жа Пресли - Присила. Какви са твоите впечатления от нея и според теб раздялата им ли е била най-голямата болка на Елвис?

- Фактически най-големите удари в живота му са, когато майка му умира и когато е бил е в казармата, защото тогава е изпаднал в дупка, но успява да я преодолее. Като го напуска Присила също. Той я попитал: “Жено, какво ти стана, всяка жена бленува да бъде с мен, а ти ме напусна и то с моя карате инструктор, който получава по 35 хиляди долара на година, а аз имам милиони?”. Тогава той съвсем рухва - раздялата с жена му е като началото на края, но Присила се оказа скрита лимонка и дама с бизнес нюх. Това, Елвис все още да е като жив, до голяма степен се дължи на нея. Тя постоянно измисля нови неща, прави сувенири, издава албуми с най-известните му парчета със симфоничен оркестър, прави концерти с визията му. Хитруша е, макар че някои хора я корят, че го прави за собствени облаги, но легендата живее. Виждал съм се с нея и сме били на здравей - здрасти. Не мога да отрека, че е много красива жена, но и тя прекали с 1000 пластики и сега прилича малко на Жокера.

- Със съпругата ти Мариела тази година имахте порцеланова сватба. Как успявате да запазите здраво семейството ви вече 20 години, което е голяма рядкост в шоубизнеса и как ви промени дъщеря ви?

- В първата част от брака ни бяхме нон-стоп заедно и всички ни се чудеха как удържаме фронта и успяваме все още да сме си интересни. Тогава бяхме направили нещата така, че Мариела да ми бъде пиар и мениджър и постоянно да сме заедно, докато сега е различно. За да не си писвате, е вариант да се виждате по-рядко. Ето, сега Мариела си ходи сама на екскурзии за по месец, докато аз по четири месеца съм на морето. Всичко работи, докато си имате доверие, защото страстта си отива в един момент, но остава разбирателството и това да сте си много добри приятели. Детето ни беше дълго чакано и сега се учим да бъдем родители, но сме супер щастливи, че я имаме и може би станахме по-отговорни, особено аз.

- Ти си сред популярните лица, които подкрепяте активно методът ин витро...

- Да, след като така ме завъртя живота, че и ние станахме родители, благодарение на метода ин витро. Много сме благодарни на д-р Георги Стаменов, който беше прекрасен и ни помогна да осъществим най-голямата си мечта в живота, защото най-важно е да станеш родител. За мен е важно да давам кураж на двойки, които имат репродуктивни проблеми и да им покажа, че популярен човек също се е сдобил с дете по този начин. Докато човек желае истински - няма как да не случи и на тях един ден да станат щастливи родители, като нас.

 

НАШИЯТ ГОСТ

Цветелин Атанасов става известен с прозвището си Цецо Елвиса, благодарение на перфектния начин, по който се превъплъщава в Краля на рока. Навремето родителите му печелят конкурс за най-добре танцуваща двойка на песента на Елвис “Затворнически рок”. Когато Цецо е на 9, баща му го изненадва с двоен албум “The Best of Elvis”, който той слуша денонощно и започва да имитира легендата. Талантът му е забелязан още когато завършва училище - печели конкурс за вокалисти заедно с Ивелина Балчева и започва работа в известното вариете “Долче вита” под ръководството на Еди Казасян. Там често гастролират звезди като Васил Найденов и Георги Минчев. Най-голяма популярност обаче му носи спечелването на международния конкурс за двойници на Елвис Пресли в Мемфис, където той грабва отличието за “Най-добър млад двойник” на Краля на рока. Цветелин получава благодарствено писмо от президента Бил Клинтън за приноса му в развитието на Българо-американските културни отношения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта