Циганите побойници от Асеновград се признаха за виновни заради по-леки наказания

Прокуратурата поиска ефективни присъди за петима от 11-те биячи на деца спортисти

С изненадващ обрат стартира в понеделник сутринта процесът в Районния съд в Асеновград срещу 11-те цигани, които бяха подсъдими по обвинения за хулиганство, закани за убийство и нанасяне на телесни повреди на деца спортисти от клуба по кану-каяк „Асеновец” и техните треньори и родители, извършен на 26 юни 2017 г.

Делото ще се гледа по съкратеното съдебно следствие, без събиране на допълнителни доказателства и без разпит на близо 50 свидетели, които бяха призовани да се явят на насрочените за 3 последователни дни – 18, 19 и 20 декември, след като всичките 11 обвиняеми признаха вината си пред магистратите и заявиха, че съжаляват за случилото се край язовир „40-те извора” и местната болница. Така присъдите им ще бъдат намалени с 1/3 и ще станат ясни още до края на деня.

19pl4004-2От една до три години затвор поиска Районната прокуратура в Асеновград за петима от подсъдимите по делото. По 2 и 3 години да получат Васил Иванов и Абдраман Абдраманов, обвинени в причиняване на средна телесна повреда съответно на Тодор Тодоров и Майкъл Иванов, настоява прокурор Венелин Савов.

За Емрал Рамадан и Стефан Дмитров – Тефик, които бяха обвинени в оправени закани за убийство, държавният обвинител поиска да бъде присъдена по една година ефективно. Венелин Савов помоли съдията да вземе под внимание и обвиненията срещу двамата за хулиганство и настоя магистратите да присъдят по-високо наказание.

Прокурорът пледира за още една ефективна присъда от една година затвор – за Асен Асенов, срещу когото обвинението е по-леко, но той вече е осъждан. За останалите шестима участници в баталните сцени на 26 юни обвинението поиска по 2 години условно с 5 години изпитателен срок. Това е окончателният размер на наказанията, за които настоява Районната прокуратура в Асеновград, след като бъдат намалени с 1/3. От държавното обвинение бяха донесли в съдебната зала куп веществени доказателства – брадва, лопата и дървени летви, с които са били въоръжени циганите от квартал „Лозница” при нападението над гребците и техните треньори и родители, както и 6 диска със записи на побоя.

Присъдите ще бъдат обявени след 15.30-16 часа

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България