Циганите тествани за тежка провокация

В сливенския квартал “Надежда” паниката дошла от клипчета, които били разпространени между хората. По-рано майка се оплакала, че децата є са били отнети от социалните, но това било след раздяла с мъжа й.

Има заподозрени за фалшивите слухове, които опразниха училища, издирват ги

Масовата истерия от врата на врата преди изборите

В София махалите обикаляли емисари, в Сливен разпространявали клипове

“Има провокатори на напрежението в Сливен, Ямбол и Карнобат и службите вече разследват случая. Това са разни пастори, партийни, които ходят и лъжат хората”, заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с паниката сред циганските общности в няколко града, че социалните служби ще им отнемат децата. По думите му, когато дойдат избори има цели щабове, които заседават и измислят какво мръсотия да се направи.

Специалисти по диверсионни дейности коментираха пред “Труд”, че събитията с разпространяването на фалшивите слухове сред циганската общност не са случайни. Те са тест за евентуално активиране на малцинствени общности, които при необходимост да бъдат използвани за още по-тежки размирици.

Емисари са обикаляли и в ромския квартал в София “Факултета” да всяват смут сред населението с “новината”, че ще бъдат отнети децата им от учебните стаи, но опитът им се оказал несполучлив, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Той уточни, че опитът е от миналата седмица, хората обаче не са се поддали. Министърът обяви, че е разпоредил през следващите дни да не се пишат отсъствия на ромските ученици, чиито родители се подплашиха и си ги прибраха от училище.

В София внушенията са били направени “не по електронен път, а чрез обикаляне на квартала”, каза Вълчев. Тролове и партийни пастори в сливенския квартал “Надежда” са изиграли централна роля за родителския смут сред ромите, потвърди той думите на премиера Борисов. Според министъра напрежението сред родителите в Сливен е тръгнало от клипове, които те са получили. В основата на конспирацията били групи, които са против несъществуващата Национална стратегия за детето.

От своя страна, премиерът Борисов призова хората да не се поддават на подобни провокации. “Какво държавата ще ги прави тези деца, къде ще ги настани. Как ще влезеш и на нормално семейство ще му вземеш детето”, попита Борисов.

“Създалата се паника е престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разруши образователната система”, категоричен бе и образователният министър.

Социалният министър Бисер Петков и Държавната агенция за закрила на детето отново заявиха, че няма промени в законодателството, които да регламентират нов ред за извеждане на деца от семействата им. А твърденията, че правителството прокарва нова политика чрез стратегията за детето, с която се иска да се отнемат деца, са неверни.

Органите на МВР и на ДАНС в Сливенско работят по образуваното досъдебно производство за разпространението на фалшивите слухове. Събрани са и данни, че напрежението в кв. “Надежда” е било предизвикано от разтревожена майка. Домът й е бил посетен от социални служители, за да се установи какви са условията за отглеждането на децата във връзка с раздялата със съпруга й. Жената е приела това като знак, че є вземат децата, съобщиха служители на реда. От полицията казаха, че установят всички лица, съпричастни към разпространението на фалшиви слухове, както и към публикации в социалните мрежи, провокиращи напрежение в “Надежда”. Има яснота за самоличността им. Извършва се проверка на всеки сигнал, свързан с насаждането на страх сред местното население. Разследването продължава.

“Има заподозряно лице, което в момента се издирва. Не е задържано и по тази причина повече подробности не следва да се съобщават”, казаха специално за “Труд” от прокуратурата в Сливен. “По случая се води досъдебно производство по чл. 326 от Наказателния кодекс”, уточниха магистратите. Текстът в закона предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. В случай, че от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 500 до 2000 лева.

Няма случаи на взети хлапета

Децата в Сливен започнаха да се връщат в клас

Учениците в Сливен започнаха да се връщат в училище след паниката в понеделник сред родителите в ромския кв. “Надежда”, породена от фалшиви слухове, че децата им са застрашени. В двете основни училища, където учат деца само от “Надежда”, за занятия във вторник се явиха близо 30 на сто от записаните. Очакванията на училищната ръководства бяха, че на следващия ден нормалният учебен процес ще бъде възстановен. В детската градина в “Надежда” пък родителите завели всички деца, които обичайно посещавали забавачницата - около 70-80 на сто от записаните.

От областната администрация увериха, че във всички учебни заведения в Сливен и областта обстановката е спокойна. Областният управител Чавдар Божурски определи фалшивите слухове като “престъпни внушения и престъпно посегателство спрямо чувствата на всеки един родител” и подчерта, че приоритет в Сливен и общините от областта са децата, оказването на помощ и задържането им в класните стаи. “Призовавам политическите, обществените и религиозните общности да проявят отговорност в този момент”, каза още Божурски.

“Алармираме за течащите тревожни процеси още от четвъртък и тъй като заплахата се отнася до десетки училища и хиляди ученици и родители с които работим, представители на организацията бяха на терен в Сливен още в понеделник и участваха в усилията за успокояване на родителите”, обясниха от Центъра за междуетнически диалог “Амалипе” в позиция по случая.

“В Сливен и областта не е имало и няма случаи на “вземане” на деца от семействата”, коментираха нелепата ситуация от социалната служба. Още в деня на паниката ръководителите на “Социално подпомагане” и отдел “Закрила на детето” заедно с ръководството на РУ на МВР в Сливен са провели среща с лидерите на общностите в ромското гето, с евангелските пастори и жители на квартала, на които са разяснили, че никой не “взема” деца от родителите и че няма Национална стратегия за децата, тъй като такъв документ не е приеман.

От областната администрация допълниха, че екипите за обхват на децата и учениците в образованието продължават обходите си на адреси, като акцент в срещите им с родителите ще е да дадат разяснения във връзка с изкуствено създаденото от слухове напрежение.

 

Основни моменти в законодателството

Извеждането от семейството е по решение на съда

Работещи в социалните структури в Сливен лаконично поясниха основни моменти в законодателството: деца се предоставят на грижите на приемни семейства или на социалните институции единствено и само с решение на съда. В Сливен и по-големите населени места имало не повече от 30-ина приемни семейства.

През годините от областната болница се е случвало да съобщят, че майки са изоставяли новородените си бебета и се налага да ги издирват с полиция. Дори и след като ги открият, те отказват да се грижат за тях. По данни от неонатологията в областната болница, изнесени през 2018 г., повече от една десета от родилките са били под 18 години, като 6 от тях са били деца на 13 години. 37 деца са били изоставени, като 27 от тях са настанени в социални институции, а останалите - в приемни семейства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България