Цигареното влакче на ужасите

 

Навремето по панаирите и лунапарковете имаше влакче на ужасите. Пътуваш в почти пълна тъмнина и изведнъж отнякъде върху теб се спуска скелет, вампир или чудовище. Чуват се силни викове на страх, някои деца се напикават, но цялото „удоволствие“ в бутафорно дегизираната палатка трае не повече от 2-3 минути.

Сега няма нужда да се ходи на такъв атракцион. Просто идете до който и да е магазин за продажба на цигари и погледнете ужасяващите цветни снимки върху кутиите с папироси.

Картинките са като от поредицата  „Здрач“ или „Дневниците на вампира“. Не знаем някой да е вампирясъл от четенето или гледането на тези до неотдавна настолни четива за тийнейджърите по света и у нас. Но, че има трайна тенденция да ни вампирясат със стряскащите картинки върху цигарените кутии, се вижда и от пушачи, и от непушачи.

Европейската комисия прие директива за гадните снимки и надписи върху кутиите. Крайният срок за изпълнението й е до 20 май 2017 година. Такива картинки се слагат от почти 10 години в много страни по света. От това лято те вече са факт и у нас. Има богат избор от визуализации и надписи – цели 14 вида са. Производителите могат да проявяват творческо въображение - между  катранено черни увредени бели дробове, дупки в трахеята, майки с деца, които заедно с биберона са налапали и цигара и т. н.  При последния пример не е ясно дали е питана Агенцията за закрила на детето, може ли да се правят подобни снимки, но това явно е маловажен въпрос. Има директива от Брюксел, просто я изпълняваш без да коментираш.

Международни изследвания показаха, че ужасните картинки и надписи не намаляват броя на пушачите. Предизвикват отвращения, някоя и друга ругатня, но влакчето си върви със същите темпове. От цялата работа страдат естествено производителите, защото допълнителното брандиране със сценки от патоанатомията струва пари. Но и води до ръст на контрабандата.

Какво навсякъде, където има регулация, и тук има двоен стандарт.  Нека напомним, че рекламирането на тютюневи изделия е забранено, но навсякъде го има свенливо прикрито по билбордове и като „продуктово позициониране“ във филми и телевизионни реалити предавания.  А върхът на изключенията от закона се нарича „Формула 1“, за чиито спонсори не важат забраните.

Проблемът има и чисто потребителска гледна точка. С новите изисквания купувачите са лишени от правото да знаят какво точно пушат. Няма я вече информацията върху кутиите за съдържание на катран, никотин и въглероден оксид. На тяхно място се мъдри нищо неозначаващият надпис „ Тютюневият дим съдържа над 70 вещества, за които е известно, че причиняват рак“. Освен това вече е много трудно да си избереш любимата марка – картинките са върху 65 процента от двете страни на кутията, върви се към напълно унифицирани опаковки, което си е чиста проба нарушаване на правата на потребителите. Все едно да ти пробутат салам „кучешка радост“ вместо висококачествен колбас от истинско месо, защото опаковките им са еднакви.

И пак опираме до двойния стандарт. Защо на бутилките с алкохол няма стряскащи снимки от убийствени катастрофи? Или на бургерите от веригите за бързо хранене не се сложат фотографии на хора с наднормено тегло и сбъркана обмяна на веществата, както и съответните предупредителни надписи. Въобще, пред Еврокомисията има още необятни неразорани целини за законодателни недомислия. Ама тя и Кристалина Георгиева излезе в неплатен отпуск и няма кой да свърши тази работа…

Да пушиш или не е въпрос на личен избор. Регулация трябва да съществува само по отношение на акцизните ставки, съответното данъчно облагане на производителите и крайната цена на продукта. Всичко останало е популизъм, граничещ със законодателен наивитет и чиновническо престараване.

 

В Австралия купуват най-скъпите папироси

Австралия е световен лидер по цена на цигарите. Според  представително изследване там кутия „Марлборо“ струва почти 20 долара. На второ място е Нова Зеландия – 16 долара. В Норвегия се продава за около 13 долара, а във Великобритания – за 12. В дъното на класацията от 122 държави са Виетнам, Молдова, Украйна , Казахстан и Нигерия, където същата кутия цигари струва около и под 1 долар. България е на 62-ро място с цена от малко под 3 долара. (Данните са за 2015 година).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари