Цигулар столетник: Живея с удоволствие

Доайенът на еврейската общност във Варна поддържал форма със спорт

До 75 г. практикувал бързо ходене в Морската градина

"Живея с удоволствие и се надявам да продължа да съм сред вас и да участвам в общия ни живот." С тези думи посрещна 100-годишния си юбилей доайенът на еврейската общност във Варна Моис Хаимов.

На тържество в "Шалом" рожденикът бе изненадан с торта, върху която бе изрисувана цигулка - музикалният инструмент, с който Хаимов си е вадил хляба десетилетия наред. Макар и роден в Плевен, той е прекарал целия си живот с морската столица, където живее от малък. В спомените му периодът до 1938 г. бил прекрасно време на песни, танци и спокойствие, в което момчетата и момичетата от общността се учели на добро възпитание в младежката организация "Ашомер Ацаир".

След това настъпили мрачните години на Закона за защита на нацията. 22-годишният Моис бил изпратен в еврейски трудов лагер в Смядово, а родителите му били интернирани в Търговище.

Семейството се събрало у дома след 9 септември 1944 г. и скоро младежът се оженил. Макар че учил във Висшето търговско училище, той избрал кариерата на музикант. Запалила го от ранни години майка му, която му пеела под съпровода на китара. От 10-годишен Хаимов започнал да свири на цигулка.

Постепенно хобито се превърнало в професия, която упражнявал дълги години в Държавния симфоничен оркестър във Варна. Днес столетникът се гордее със синовете си - математик и известен анестезиолог, както и с многобройните си внуци и правнуци. Той твърди, че цял живот е поддържал форма със спорт и добри помисли. До 75 г. практикувал бързо ходене в Морската градина, а след това се упражнявал за здраве у дома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България