Цигулка "Гуарнери" от 16 в.ще звучи на концерт във Варна

Горната й част е направена от балканска елха, разкри именият музикант проф. Роман Федчук

Уникална цигулка "Гуарнери" от 16 в. ще звучи в Симфоничния концерт на 5 април, който е една от кулминациите на XX Великденски музикален фестивал - Варна 2019. На нея ще свири именитият музикант и преподавател в Държавната консерватория в Пилзен проф.Роман Федчук . Изключително рядката цигулка "Гуарнери" е изработена от майстора-лютиер Андреа Гуарнери в град Кремона през 1673 г.

"Това е един абсолютен антикварен уникат, по параметри е един голям инструмент и на него е много удобно да се свири“, каза във Варна известният цигулар, който идва за първи път в България. Според него историята на инструмента, създаден от първото поколение Гуарнери, е твърде мистична. "Има една тайна, неразкрита и до днес-тайната на лаковото покритие.

В началото на изработването на цигулката дървесният материал се напоява с грунд. Тайната е в съставките на този грунд, които остават неразгадани. В резултат на него дървото наподобява стъкло. Затова състоянието на някои от тези най-стари инструменти е много по-добро отколкото на други изработени в по-ново време“, обясни професорът.

А самият дървесен материал, използван от старите италиански лютиери за изработване на горната част на цигулката, е от така наречената балканска елха, която е като българския смерч, разкри още подробности Роман Федчук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони