Изборният ден е удължен до 21 часа

Изборният ден е удължен до 21.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК. Централната избирателна комисия напомня на членовете на секционните избирателни комисии, че съгласно чл. 220 от Изборния кодекс когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия установяват техния брой и самоличност.

Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа.

Това се отнася и за секции в чужбина. В ЦИК имат информация за опашки в част от секциите извън страната. Личните документи на желаещите ще бъдат събрани от член на комисията и гласуването продължава до 21.00, както пише и в закона. След 21.00 вечерта ще знаем по-точно на колко места гласуването е било до последно.

Избирателната активност към 17.00 часа е 44,83 на сто за президентските избори и 39,15 на сто за референдума, съобщиха от ЦИК. Това означава, че за президент своя вот са дали над 3 милиона души, а в референдума са участвали над 2 милиона и 600 хиляди.

От ЦИК съобщиха също, че според закона нямат право да удължават изборния ден след 21.00 часа, ако пред избирателните секции все още има желаещи да гласуват.

Заради дългите опашки от хора пред много избирателни секции един от членовете на ЦИК е предложил изборният ден да бъде удължен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България