ЦИК иска удължаване на сроковете за машинното гласуване

Искаме удължаване на сроковете за машинното гласуване, за да може да се осигури тестване на машините. Това каза председателят на ЦИК Ивилина Алексиева на заседание на Правната комисия във връзка с внесените изменения Изборния кодекс. „Тревогите ни са да не стане объркване на избирателя при гласуването с машина при няколко вида избори“, коментира тя.

„Предлагате „Информационно обслужване“ АД да осигури машините за гласуването - ЦИК не е изразявала такова становище. Писмено не, но устно винаги сме казвали, че желаем, ако е възможно, „Информационно обслужване“ АД да бъде включено в Изборния кодекс, както печатницата на БНБ“, обясни председателят на ЦИК. „Въвеждането на дистанционно електронно гласуване следва да се обвърже с въвеждането на електронната идентификация“, заяви Ивилина Алексиева. „Относно номерацията на бюлетините - това е общественополитически въпрос, не е от компетенцията на ЦИК. Технически може да се въведе, това можем да кажем“, посочи още тя.

„Изразявам задоволство, че внесените промени в Изборния кодекс от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съвпадат със становището ни в голяма степен“, обяви Ивилина Алексиева. „ЦИК е обърнала внимание на народните представители за трудностите за организиране и провеждане на машинно гласуване в специалните секции“, обясни тя. „Затрудненията не са просто организационни. Мисията на ЦИК е да осигури законосъобразни и честни избори. Гласът да бъде отчетен точно и да бъде калкулиран. При специалните секции не можем да създадем тези гаранции“, заяви Ивилина Алексиева и уточни, че в секциите, създавани 48 часа преди изборния ден, машините не могат да се тестват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика