ЦИК прие 44 950 заявления за гласуване в чужбина, почти половината от Труция

Успешно приетите заявления за гласуване в чужбина са 44 950 заявления, от които чрез дипломатическите и консулските представителства са подадени 1 807 заявления. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев.

Най-много са подадените заявления за Турция - 19 014. За Великобритания заявленията са 5 259, за Испания - 3 009, за САЩ - 2 778, за Германия - 2 775 и за Гърция 1 416.

Тази година заявленията са с над 8 000 повече в сравнение с изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016 година.

Тенденцията е все повече български граждани да се възползват от възможността да подадат заявление за гласуване в чужбина през сайта на ЦИК, отчете Андреев. Говорителят на избирателната комисия припомни, че за изборите през 2016 година за Турция заявленията са били 8 842, за Великобритания - 7 106, за Испания - 2 376 и за Германия - 3 529 заявления.

В две държави извън ЕС има подадени мотивирани заявления за образуване на повече от 35 секции - това са САЩ и Турция.

До 3 март трябва да бъде извършена проверка дали подалите заявленията за гласуване в чужбина отговарят на условията да бъдат избиратели. Решението на ЦИК за разкриване на секциите ще бъде прието на 4 март. Андреев обясни, че ще се провери дали подалите заявления не изтърпяват наказание лишаване от свобода или не са поставени под запрещение.

„До 7 март трябва да бъдат обявени от МВнР и от дипломатическите и консулските представителства списъците по места и държави на лицата, които ще бъдат включени в списъците за гласуване“, обясни Александър Андреев. Той допълни, че до 9 март трябва да бъдат проведени консултациите за секционните избирателни комисии извън страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България