ЦИК реши за гласуването в чужбина: 371 секции в 70 държави

След четири часа бурни дебати ЦИК реши да бъдат разкрити 371 секции в 70 държави. По време на заседанието, което продължава и в момента, членовете на избирателната комисия предлагаха най-различни варианти на какъв принцип да бъде взето решението. Заявленията за гласуване бяха двойно повече спрямо предишните парламентарни избори, а същевременно в Изборния кодекс вече има ограничение за до 35 секции в страните извън ЕС.

Във Великобритания ще има 58 секции, във Франция - 15 секции, в Гърция – 21, в САЩ и в Турция – максимално разрешените 35, предаде БТВ. В Германия ще има 13 секции на 8 места, тъй като държавата е дала съгласието си за разкриване на секции само в дипломатическите и консулските представителства.

Девет държави са с висока степен на риск и в тях българите няма да могат да гласуват. Това са държави, в които има много малко подадени заявления за гласуване, където положението не е под контрол и не може да се гарантира демократичността на изборите. В този списък попадат страните Сирия, Ирак, Афганистан и Етиопия.

Представителите на Патриотичния фронт настояваха в това число да влезе и Турция, но предложението не беше прието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика