ЦИК: Увеличаването на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до повече грешки в протоколите и може да повлияе на резултата

Увеличаването на секциите с машинно гласуване на местния вот вероятно ще доведе до повишаване на грешките в протоколите на СИК и може да повлияе на резултата. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Стефка Стоева по време на представена на доклад на комисията в Правна комисия.

Стева допълни, че в 77 секции на евровота са установени несъответствия между данните от машинното гласуване и попълнените в протокола числа по разпределение на гласовете по

кандидатски листи. „В 1139 секции са установени несъответствия между данните от машинно гласуване и попълнените в протокола числа относно разпределение на предпочитанията за кандидатите в кандидатските листи на партии и коалиции. Общата разлика в подадените преференции на национално ниво е 4 168. Като цяло близо 40% от протоколите на СИК с машинно гласуване съдържат грешки при отчитане на действителните гласове или на преференциите, но важното е, че тези несъответствия, в тези избори категорично не водят до промяна на резултатите“, подчерта още Стоева. „Произведохме и машинно гласуване в предвидените от законодателя 3000 секции", каза тя и отчете, че това е било съпроводено с множество трудности и с проблеми. "На първо място гласуването с машини само на 7.59% от избирателите показва, че тази форма на гласуване е неоправдано скъпа.

"Много вероятно е тази цена да е още по-висока на предстоящите местни избори, за които законодателят предвижда да се гласува машинно вече в 6000 секции или в 67% от секциите в големите населени места. Спецификата на предстоящите местни избори изисква специфична и уникална настройка на отделните машини за отделните СИК в страната, като някъде трябва да се настроят за 3, а другаде за 4 вида избор. Предстои отпечатване на 265 вида бюлетини за общински съветници, 265 вида бюлетини за кметове на общини, 35 вида бюлетини за кметове на райони и 3187 вида бюлетини за кметове на кметства. Сериозни затруднения е възможно да има на първия тур при преброяване на преференциите за общински съветници. Увеличаването на броя на секциите с машинно гласуване вероятно ще доведе до увеличаване на несъответствията и грешките в протоколите на СИК, което при този вид избори може да повлияе на резултата“, допълни още Стоева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България