ЦИК ще назначи РИК-Шумен, партиите не се разбраха

Снимка: Цветелина Георгиева

Партиите в Шумен не стигнаха до консенсус за възловите места в РИК за предстоящите евроизбори и ще се наложи Централната избирателна комисия да разпредели постовете. Секретарското място е едно, а го поискаха и от БСП, и от ДПС. След като никой не отстъпи, консултациите в петък при губернатора проф.Стефан Желев приключиха бързо.

Общо 15 души ще влязат в състава на РИК-Шумен - 5 места са за ГЕРБ, 4 за БСП, по 1 имат ДПС и "Воля", 2 Обединени патриоти, а парламентарно непредставени сили заемат останалите.

Едно е предложението за председател и то дойде от ГЕРБ за юристът Миглена Арсова.

Две предложения постъпиха за зам. председател. Обединени патриоти издигат Севдалина Герджикова, от "Воля" предлагат Стоян Русев.

За поста секретар БСП предлагат Нурай Герджикова, която има опит, а от ДПС застават зад Ахмед Джамбазов, който също е с дълъг изборен стаж.

Представителят на ДПС Метин Джамбазов настоя, че на всички избори през последните 29 г. са имали секретарско или зам.председателско място.

Лидерът на БСП-Шумен Веселин Пенчев пък, коментира, че трябва да се отчитат резултатите от последните парламентарни избори и това, че БСП е втора политическа сила.

Така до разбирателство не се стигна и ЦИК трябва да реши споровете до 5 април.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика