Ципрас: Задържането на двамата гръцки военнослужещи от Турция е „открита рана“ за НАТО

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в сряда описа задържането на двамата гръцки военнослужещи от Турция като „открита рана“ за Западния Алианс, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.

„За цялата организация е открита рана безпрецедентният факт, че двама военнослужещи от държава на НАТО, са държани от друга държава на НАТО, за повече от четири месеца, защото са преминали няколко метра навътре в територията ѝ по погрешка и без никакви обвинения срещу тях“, заяви Ципрас по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел, в същото време призовавайки Турция да помогне за зарастването на раната, като върне двамата войници.

Гръцкият премиер повдигна и въпроса за турската агресия, заявявайки че „за целия Алианс е перманентна рана фактът, че нашата съседна държава настоява да нарушава международното право в нашата територия и се цели в освобождаването на Егейско море от операционно планиране за сметка на нашите колективни способности“.

В коментар насочен към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Ципрас заяви: „Господин генерален секретар, днешната среща дава възможност на всички ни да потвърдим нашето колективно желание за доказване на единството ни. Нашата роля в света няма да бъде решена единствено от способността ни да защитим Алианса от външни заплахи или да управляваме предизвикателствата и кризите извън нашите граници. Тя ще бъде решена от отношенията на взаимно уважение, които се предполага че имаме, както е записано в член 1 на Северноатлантическия пакт. Това трябва да бъде подсигурено от НАТО. И Гърция ще се бори за това“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа