Ципрас иска приемане на бежанци по квоти, причина са ежедневните протести в гръцките лагери

Гръцкият премиер Алексис Ципрас настоява пред европейските лидери за приемане на бежанци по квоти, предаде БНР. По този начин се опитва да овладее напрежението на гръцките острови, където ежедневно има протести в бежанските лагери.

Атина настоява за единна позиция на всички европейски страни по бежанската криза, както и аналогично разпределение на бежанците. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след срещата на европейските лидери в Брюксел.

Напрежението в Гърция расте от чакащите за прехвърляне в други европейски страни. До сега само 5200 бежанци от Гърция са приети в други европейски страни. Още 60 хиляди чакат с месеци. В лагерите ежедневно протестират мигранти и бежанци, като основната тежест е на островите в Егейско море. Там в лагерите има вече над 15 хиляди души, които дори не желаят да останат в Гърция, а няма и условия за настаняването на всички.

Атина не може сама да се справи с кризата, подчерта  премиерът Ципрас:

"Една страна сама не може да се справи с мигрантската криза. Това е предизвикателство пред Европейския съюз и ние трябва да намерим европейско решение. Застрашено е общото бъдеще на Европа, това не е само проблем на Гърция".

Пред гръцките медии премиерът уточни, че трябва да се промени изцяло системата за отдаване на бежански статут, така че да не се прехвърля тежестта към страните, които са на външната европейска граница.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос днес защитава същите позиции на извънредната среща на министрите на вътрешните работи в Рим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа