Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Време е да видим истинските факти за Преспанското споразумение. Това подчертава премиерът на Гърция Алексис Ципрас във видео съобщение, качено на профила му в социалната мрежа "Фейсбук".

Видеото, с продължителност 107 минути, включва клипове от подписването на договора между Гърция и Македония  на 17 юни 2018 г. и откъси от речта на премиера в Атинската концертна зала, изнесено наскоро.

"Време е да научим истината. С Договора от Преспа защитаваме Македония. Преодоляваме страха и инерцията с увереност в себе си и отваряме пътя към мира и растежа", казва Ципрас.

"Нашите съседи разграничават своята идентичност, признавайки, че техният език е славянски и че тяхната култура не е свързана с древногръцкото наследство", обяснява Ципрас.

"Чрез споразумението от Преспа признаваме гражданството, а не етническите групи, които то съдържа, в техните учебници няма да има иредентистки референции, те променят имената на паметници, инфраструктури и обществени пространства. Съседите ни премахват Звездата на Вергина от всеки символ и правото й на ползване се връща изключително към Гърция”, отбеляза още гръцкият премиер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа