Ципрас: Не обезглавявам по време на битка

Ципрас

"Обезглавяването по време на битката, което се превърна в правило в предишни трагедии, не е акт на политическа смелост, а политическо безрасъдство", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на извънредното заседание днес, което свика във връзка с пожарите в Гърция. Той продължи: " Така че, не стреляйте словестно, от дивана си, по тези, които рискуваха живота си и се впуснаха в битка, за да спасят хиляди наши сънародници".

След отрицателното впечатление, което оставиха от пресконференцията снощи заместник-министърът за гражданската защита Никос Тоскас и Директорът на Пожарна безопасност, премиерът Ципрас призова своите министри да направят същото и поемат своите отговорности. Той подчерта, че сега няма да сече "глави", но след като угасне и последната искра и всички рискове бъдат елиминирани, ще има трезва оценка и всички отговорности ще бъдат поети.

"Няма да избягаме от отговорност, както не го направихме, когато поехме страната в несъстоятелност. Доброволно се натоварихме с грешки и пропуски от десетилетия. Не избягахме, когато се сблъскахме с огромна икономическа катастрофа, за която бяха отговорни и други. И сега няма да го направим", добави той.

Гръцкият премиер акцентира върху произволното строителство. "Днес всички разбираме по болезнени начини, че управляваме държава, в която доминира произвола в продължение на години. Цели населени места са построени незаконно върху водни потоци и плажове. Под отговорността на "клиентелската" държава бяха създадени цели жилищни комплекси, без да има никаква разпоредба за безопасност на техните обитатели. Тази държава сега се ръководи от нас. За три години решихме огромни проблеми съществуващи от десетилетия. Няма да избягаме и сега от отговорност, каза още Алексис Ципрас.

"Не крия, че ме терзаят смесени чувства. Безпокойство за това дали действахме правилно в критичните моменти. Дали можехме да спасим още една душа. Управляваме държава, която е изградена от години върху изкривени и нездрави основи. Всички жилищни комплекси са създадени без никаква разпоредба за безопасност на жителите. Но тази държава се управлява от нас. Трябва да се притесняваме, ако не винаги сме правили всичко необходимо, за да го променим", каза в речта си още гръцкия премиер, който пое политическата отговорност за пожарите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа