Ципрас: С Македония ще разговаряме, когато реши за името си

СОЛУН. От специалния пратеник на „Труд“

Като диалог за координиране и сътрудничество определи първата тристранна среща с премиерите на България и Сърбия Алексис Ципрас. „Важни са не само предизвикателствата, пред които сме изправени, но и съвместните проекти”, подчерта Ципрас на съвместна пресконференция с Бойко Борисов и Александър Вучич.

Той бе категоричен, че на Балканите има „риск от дестабилизация поради политически и етнически конфронтации, последици от мигрантските потоци и мрежите за трафик на хора и наркотици".

„Минаваме през труден период. Трябва да съживим курса на присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Сигурността на Европа преминава през Балканите”, каза още Ципрас на съвместната пресконференция с българския и сръбския му колега.

%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d1%86%d0%b8%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%81-2Според гръцкия премиер страната му, България и Сърбия могат да бъдат източник на стабилност на Балканите. „Подкрепяме Сърбия за членство в ЕС”, каза Ципрас и подчерта, че Сърбия проявява воля за изпълнение на всички критерии в предприсъединителния период.

Гръцкият премиер предупреди, че Бивша Югославска Република Македония трябва да седне на преговори за името на държавата. „Това е предпоставка за подкрепата ни за присъединяването й към ЕС и НАТО”, каза Ципрас. Той подчерта, че страната му е против крайния национализъм, който стои в основата на голяма част от конфликтите на Балканите.

В центъра на разговорите са били и енергийните проекти и по-скоро интерконекторната Балканите като железопътната и пристанищна връзка Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа