Циститът дебне край басейните и на плажа

Какво е лятната ваканция без къпане в морето и басейните? Любимата на всеки почивка обаче може да бъде провалена от острата болка, която причинява инфекцията на пикочните пътища. Най-честият проблем, с който се сблъскват жените през лятото, е неприятният цистит. Как да се предпазите и как да действате, ако се сблъскате с него?

Всяка втора жена поне веднъж в живота си страда от цистит, показва статистиката. Още по-неприятното е, че в 30% от случаите се стига до рецидиви. Циститът засяга най-вече дамите поради особеностите на женската анатомия. Уретрата (пикочният канал) при тях е 3-4 см и поради близостта на аналната област бактериите лесно достигат до пикочния мехур. А при една податлива лигавица с намалена защита замърсяването става много лесно и се стига до повторно заразяване. Резките температурни разлики са особено благоприятни за бързото размножаване на микроорганизмите. А точно това се случва при влизане в басейна или морето.

Най-често виновник за инфекцията е бактерията Ешерихия коли, но и хламидиите могат да бъдат причинител. Затова се прави микробиологично изследване. Навременното и правилно лечение е особено важно, тъй като при остър цистит може да се стигне и до усложнения - бактериите да тръгнат нагоре към бъбреците.

Как да се предпазите?

- Не стойте с мокрия бански – преобличайте се в сухи дрехи, когато излезете от водата.

- Пазете краката и бъбреците топли. Не стойте на течение и не сядайте на студена земя. В противен случай се изтощават имунната система и бъбреците и се улеснява проникването на болестотворните причинители.

- Ако сте намръзнали или настинали, побързайте да затоплите тялото, пийте горещ чай, вземете топла вана на краката.

- Пийте повече течности и редовно посещавайте тоалетната. Така се предотвратява застоят на урината в пикочния мехур и евентуална поява на инфекции. При рецидиви на цистит, както и при свръхактивен пикочен мехур (чести позиви за уриниране) е особено важно ежедневното приемане на поне 2 литра вода дневно. Откажете се от употребата на кафе, черен чай и алкохол - те дразнят пикочния мехур. Наблягайте на билкови чайове, супи и плодове, ако искате да сте здрави.

- Ако усетите силна болка в кръста, в слабините, ниско в корема и болки при уриниране, потърсете помощта на специалист. Тези симптоми, освен индикация за цистит, е възможно да са свързани с камъни в бъбреците или пикочния мехур, за които дори не подозирате. А знаете ли, че според китайската медицина подобни здравословни проблеми на пикочо-половата система са следствие на дълго задържани негативни емоции? Болестите могат да се коренят във влошени взаимоотношения с партньора, блокирани гняв, вина и неудовлетворение. Замислете се какво бихте могли да промените в живота си, за да сте здрави! Да се научим да изразяваме свободно и по подходящ начин емоциите си, без да „тровим” себе си, да приемаме и отдаваме свободно своята любов и приятелство, е важно за нормалното функциониране на пикочния мехур и на бъбреците.

Как да си помогнете, ако сте жертви на цистита

При цистит често се налага антибиотично лечение, което е добре да се избегне, за да се намалят нежеланите странични и последващи ефекти. При остър цистит и за профилактика срещу рецидиви на възпалението можете да използвате помощта на немското фитотерапевтично лекарство Солидагорен. Фитопрепаратът представлява комбинация от жълт енчец, пачи очиболец и полски хвощ – доказани от хилядолетия лечебни билки. Те действат диуретично и противовъзпалително. Облекчават спазмите и не позволяват на бактериите да се прикрепят към лигавицата на пикочните пътища, а помагат за по-бързото им елиминиране. При остър цистит най-добрият начин за приложение е следната терапия: прием за първия ден - 3 пъти по 30-40 капки, разтворени в голямо количество топла вода. На втория ден се преминава към доза 20 капки 3-4 пъти дневно, докато напълно отшуми инфекцията. После веднъж дневно по 10 капки в течение на месец, за да се постигне пълно изчистване. При хронични бъбречни патологии, микози и цистити приемът е 3 месеца по 5 капки на ден, препоръчва се да е в часовете между 15 и 19 ч.

Освен за лечение и като профилактика при чести цистити, Солидагорен се препоръчва профилактично при пясък и камъни в пикочния мехур и бъбреците. Помага и при свръхактивен пикочен мехур, когато има постоянно желание за уриниране. Използва се при нужда от лечение с катетър срещу поява на бактериални инфекции и подпомага лекуването на Кандида албиканс (вагинални гъбички).

Хората над 40-годишна възраст могат да си правят пречистване със Солидагорен два пъти годишно, за да се радват на здрави бъбреци. Ако в бъбреците са се отложили песъчинки, без да дават признак за себе си, те ще излязат с урината. Този курс може да се прави през пролетта и есента като веднъж дневно се вземат 10-20 капки Солидагорен, разтворени в чаша вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве