ЦСКА между чужденец или легенда

ЦСКА е поставен на кръстопът за най-важния пост още след четвъртия кръг в Първа лига - кой да е новият треньор. Христо Янев подаде оставка половин денонощие след разочароващото 1:1 срещу „Пирин” в Благоевград. Във второ поредно гостуване ЦСКА не може да бие, падна от дебютиращия в елита „Верея” с 0:1 във втория мач.

Кой ще е новият треньор на ЦСКА? На този етап изглежда изключен единствено вариантът да се търси отново млад и перспективен специалист тип Янев. „Червените” имат спешно нужда от победи, а за това трябва твърда ръка и опит в съблекалнята. Освен това предстои спешна селекция, след като идентификационният номер от ФИФА вече е факт.

Много е вероятно босът на ЦСКА Гриша Ганчев да потърси чужденец за треньор. Много пъти във футболната си биография бизнесменът е залагал успешно на кадри от чужбина. Откъде да е треньорът? Всичко е в сферата на догадките.

Другият вариант е ЦСКА да се обърне към своя легенда. Пламен Марков е спортен директор в клуба, а е последният треньор, класирал националите за голям форум - Евро 2004. Той обаче направи дълга пауза в професията и може и да не бъде съгласен да се върне към старото поприще. В графата „свободни” са двама от златното поколение на България - Любослав Пенев и Красимир Балъков. Те са работили с Ганчев в „Литекс”. Пенев води ЦСКА преди Янев, когато бе отнет професионалният лиценз на клуба. През пролетта Любо бе в „Литекс” в „Б” група, отпадна от „Монтана” за купата на България. Балъков пък не е бил треньор от година, за последно работи в Ловеч.

Пожарен, но малко вероятен вариант е Димитър Пенев. Треньор №1 на ХХ век винаги твърди, че не се е отказал от занаята. Но от 2009-а не го е работил. Последният наставник, спечелил златен дубъл с ЦСКА през 1997 г., е Георги Василев. Генерала, който от днес започва работа в „Етър“, така и не получи втори шанс да се върне на „Армията”. Има огромен опит, но също не изглежда много възможна опция.

Стойчо Младенов е доказан в много битки боец за „червената“ идея и много пъти е вадил кестените от огъня на „Армията”. Сега е треньор в казахстанския „Атирау”, а отзивите за него са отлични. Най-малко до края на календарната година едва ли ще е готов да напусне бившата съветска република.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ