ЦСКА се доближи до своите бази

ЦСКА се доближи до взимането на своите бази стадион „Българска армия“ и комплекса на Панчарево. Това стана, след като спортният министър Красен Кралев обяви началото на дългоочаквания конкурс за отдаване под наем за срок от 10 години на спортните комплекси „Българска армия“ и „Панчарево“. Претенции за обектите афишират елитният ЦСКА и аматьорският ЦСКА 1948. Собственик на двата обекта вече е новосформираното държавно дружество „Сердика спортни имоти“, чийто принципал е Министерството на младежта и спорта.

За ползването на съоръженията е определена начална месечна цена от 60 000 лв. без ДДС . Отделно наемателят трябва да извърши инвестиции на стойност най-малко 1 млн. лв. без ДДС – 700 000 лв. в „Българска армия“ и 300 000 лв. в „Панчарево“. Авансово трябва да се плати сума от 800 000 лв., която е част от наемната цена.

В документацията на конкурса са регламентирани изискванията към кандидатите. Те могат да бъдат футболни клубове, регистрирани като юридически лица и да отговарят на условията за спортен клуб според Закона за физическото възпитание и спорта. Не трябва да имат задължения към НАП, държавата, общината и „Сердика спортни имоти“.

Следващите изисквания стесняват кръга на кандидатите, които могат да участват в конкурса. Те трябва да имат необходимия професионален опит и техническа възможност за обезпечаване на дейността на обекта по предназначение, дългосрочна стратегия за модернизация, ползване и отражението върху развитието на физическото възпитание и спорта. Необходим е и доказан обществен принос в спорта.

Изискванията завършват с условието наемателят да има уставен капитал не по-малко от 5 млн. лв. и да е реализирал за последните три финансово приключени години (2014, 2015 и 2016) тригодишен оборот не по-малък от 15 млн. лв. (без ДДС). Ако кандидатът е лице, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за него отпада изискването за уставен капитал.

На въпрос дали изискването за 3-годишна история не предрешава изхода от конкурса, министър Кралев отговори: „Търсим дружество с доказана история, с доказан произход на парите и това ще бъде гаранция, че ангажиментите ще бъдат изпълнени. Тези условия гарантират държавния интерес. Аз съм министър на младежта и спорта и ме интересува държавният интерес да бъде гарантиран.“

Документи за участие в конкурса за „Българска армия“ и „Панчарево“ се приемат до 11 декември заедно със 100 000 лв. депозит. Комисията ще обяви резултатите на 3 януари 2018 г. и в едномесечен срок трябва да се сключи договор за наем.

От критериите и думите на министър Кралев излиза, че елитният ЦСКА е безспорен фаворит. На първо място заради ясния произход на парите. Собствениците са публично известни – Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков. Освен това над 90 процента от феновете признаха този клуб за наследник на обявения в несъстоятелност ПФК ЦСКА АД. И също така ЦСКА от Първа лига отговаря на изискването да е професионален клуб с бюджет над 5 млн. лева. Ръководството му не спира да прави подобрения на Панчарево, има готовност да стартира и „Армията“.

Реално и други клубове могат да кандидатстват за базите. При откриването на зала „Асикс Арена“ премиерът Бойко Борисов обаче каза: „Базите на ЦСКА са си на ЦСКА!“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ