ЦСКА си взе емблемата (обзор)

Под рядко срещана полицейска охрана и мощни скандирания на стотици запалянковци ЦСКА си взе емблемата! Тя олицетворява историята на фалиралото дружество ПФК ЦСКА АД.

Фирмата на феновете "Ред Енималс" даде оферта за 8 милиона лева при начална цена 1,6 милиона. Никола Газдов, представителят на аматьорския ЦСКА 1948, внесе предложение за малко над 3 милиона. Още по-ниски бяха офертите на другите две фирми, които доста странно за втори път участваха в търга, без да имат спортна дейност.

Екшънът стана в Кърджали, от където е синдик Дора Милева. Първият опит за търг на "Българска армия" се оказа неуспешен заради блоката на арената. Сега се оказа се, че загубилите желаещи рано-рано са влезли в апартамента на Милева. Докато представителят на "Ред Енималс" и на елитния ЦСКА Иван Велчев отиде 10 минути преди старта на търга. Полицаите проверяваха всички автомобили още на влизане в Кърджали.

След края на търга Газдов се усъмни, че ЦСКА ще внесе сумата от 8 милиона лева. И отново отказа да назове как един аматьорски клуб като неговия може да извади повече от 3 милиона. Парите били въшно финансиране. Газдов е син на Теменуга Газдова, директор в "Лудогорец".

В същото време административният директор на втория в Първа лига Милко Георгиев стреля огън и жупел срещу "Лудогорец". Шефът от "Армията" твърди, че останалите три оферти са били под крилото на Кирил Домусчиев. Подобна схема начерта и предаването "Господари по ефира" по Нова миналата седмица, опитвайки да докаже зависимости. От Разград нямаше коментар по въпроса.

"Феновете на ЦСКА участваха в търга, защото емблемата е тяхна - каза Георгиев. - Тя не е на Гриша Ганчев или на някой друг. Нашите фенове дойдоха, защитиха с обичта си своя клуб. Сега започва сложна процедура. Синдикът трябва да разпредели парите - колко на кого ще бъдат преведени. Тогава ще трябва да се доплаща. Срокът е от порядъка на 3-4 месеца, не съм сигурен."

След това Георгиев се нахвърли изцяло върху "Лудогорец": "Тук номерът не мина, но очаквам още атакщи. "Лудогорец" иска сам да участва в българския футбол. Преди две лета на Домусчиев му предложиха акциите на ЦСКА, а той не поиска да ги вземе. Сега защо праща тези на търга? Българският футбол се управлява от Разград. Въпросът на БФС към УЕФА за участието на ЦСКА е така формулиран, за да е отговорът "Не". Футболният съюз не искаше да играем, защото се ръководи от един член на изпълкома..."

Георгиев твърди, че през последната година ЦСКА е похарчил над 10 милиона лева. И продължава да се развива по начертания път - оправяне на базата в Панчарево и стадион "Българска армия" редом правейки силен отбор. Тепърва предстои търг и за използваните от ЦСКА имоти. Въпреки че шансът клубът да спечели обжалването на Спортния арбитаржен съд в Лозана за участие в евротурнирите, ръководството ще продължи да развива отбора и всички футболисти остават за новия сезон.

След разпада на старото акционерно дружество огромната част от фенове на ЦСКА приеха за своя тим ръководения от Гриша Ганчен, Юлиян Инджов и Христо Стоичков елитен тим. На мачовете на аматьорския ЦСКА 1948 в четвърта дивизия ходят обикновено стотина души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ