ЦСКА срещу тима на Савичевич и Миятович

Деян Савичевич – един от най-великите футболист в историята. Легенда на „Цървена звезда“ и „Милан“, европейски шампион и с двата отбора. Сега президент на черногорската футболна федерация. Предраг Миятович – герой на „Реал“ (Мадрид). Голмайстор от екстракласа ... Родният клуб и на двамата е „Титоград“ - съперникът на ЦСКА в първия предварителен кръг от Лига Европа. А последната голяма звезда от школата на отбора е Стеван Йоветич, стигнал наскоро до „Манчестър Сити“.

„Червените“ ще гостуват в Подгорица на 18 юли, след като приемат черногорците на 11 юли. За втора година поред ЦСКА стартира кампанията на „Българска армия“ - така беше и преди 12 месеца срещу „Рига“.

Три десетилетия „Титоград“ участва в югославското първенство под името „Младост“. За втори път през миналата година си връща името, свързано комунистическия лидер на бивша Югославия - покойния Йосип Броз Тито. През 2016-а е единствената титла на „Титоград“ в Черна гора. Отборът два пъти печели националната купа, включително и миналата година.

Най-големият успех на „Титоград“ в Лига Европа е при дебюта. С гол на чужд терен тимът отстрани унгарския „Видеотон“ с 1:0 и 2:2. След това се справи и със словенския „Зеница“, за да стигне до мечтани два двубоя със „Севиля“ (1:6, 0:3). През 2017 година „Титоград“ се изправи срещу „Лудогорец“ в квалификация за Шампионската лига. Два пъти „зелените“ спечелиха – 3:0 в Подгорица и 2:0 в Разград. Миналата година черногорците отпаднаха още в първия кръг на Лига Европа срещу исландския „Торшавн“ (1:2 и 0:0).

Само четирима са чужденците в сегашния състав на „Титоград“. Централен нападател са сенегалецът Менди Мамаду и камерунецът Матуке Нгоно. Другите легионери са босненецът Бранко Ойданич и сърбинът Марко Павичевич.

Наставник на „Титоград“ е австриец и бивш съотборник на Даниел Боримиров в „Мюнхен 1860“. Именно там стартира и треньорската кариера на Петер Пакулт през 2001-а. В годините австриецът е водил „Кернтен“, „Динамо“ (Дрезден), „Рапид“ (Виена), „Лайпциг“, „Сибалия“, „Раднички“ и „Кукеши“. От март тази година е в „Титоград“. Най-големият му успех е титлата в Австрия с „Рапид“ през 2008 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ